OTPUŠTANJA U MEDIJIMA

Kriza ne smije pasti na leđa novinara

19.03.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da pad novinskih naklada i pad oglašivanja u medijima ne smiju služiti kao izgovor da smanjenje u troškovima poslovanja padne isključivo na leđa novinara. Ako je kriza naklada i oglašivanja, onda prije svih taj teret krize moraju podnijeti vlasnici, a onda i urednici jer pad naklada može značiti i to da su se čitatelji zasitili onih novina koje se uređuju kao montaže atrakcija ili kao manje-više prikladni omoti za nagradne igre, istaknuo je u svom priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka

Općenito govoreći, medijsko poslovanje bilo je pozitivno i uspješno sve do posljednjeg kvartala prošle godine, a opći pad naklada od desetak posto, zbog lanjskog poskupljenje novina, nije se toliko odrazio na poslovanje novinskih izdavača, istaknuto je u priopćenju predsjednik HND-a.

Hrvatsko novinarsko društvo podupire zahtjev izdavača da Vlada uvede nultu stopu PDV-a na novine, ali istodobno podsjeća da smanjenje PDV-a na novine 2007. nije osiguralo ni provedbu unutarnje demokratizacije medija kakvu još uvijek posve uzaludno propisuje Zakon o medijima, a niti je novinarima donijelo više autonomne profesionalne slobode ili bolje radne uvjete.

Hrvatsko novinarsko društvo se žestoko protivi tome što vlasnici sve više koriste krizu za prekide ugovora o suradnji i raskidanje radnih odnosa s medijskim djelatnicima i novinarima, ali, očito, i za pritiske i discipliniranje, odnosno (samo)cenzuriranje novinara.

HND je upozorio da upravo teku otkazni rokovi za jedanaestero novinara i urednika Poslovnog dnevnika, potpuno je neizvjesna sudbina Business.hr-a, u agenciji EPEHA nije produljen radni ugovor Igoru Lasiću, a višestruko nagrađivanoj novinarki Nataši Škaričić, pomoćnici glavnog urednika Slobodne Dalmacije, poslovodstvo je otkazalo ugovor o suradnji.

Najvjerojatniji razlog tog otkaza je to što se kao visokopozicionirana urednica suprotstavljala cenzuriranju tekstova, ocijenili su u Novinarskom društvu i pozvali svoje članove na svakodnevnu bitku za dostojanstvo novinarske profesije, a svoje ogranke na evidentiranje cenzure i cenzorskih pokušaja.

Zanimljivo je da je suvlasnik i predsjednik Uprave najveće izdavačke kuće u Hrvatskoj Europapress holdinga Ninoslav Pavić u današnjem je intervjuu za portal Javno najavio da će ta tvrtka morati ugasiti neka manja izdanja koja su marketinški neodrživa, što automatski znači da će se na burzi nezaposlenih naći još mnogo novinara. Doduše, Pavić je istaknuo i da su već na razne načine smanjili troškove, pa su tako drastično smanjili menadžerske plaće, ukinuli korporativne automobile i korporativne kartice te prepolovili troškove putovanja.