'PUTINE, ODLAZI!'

Krimski Tatari prosvjeduju protiv nezakonitog referenduma

14.03.2014 u 18:52

Bionic
Reading

Uz slogane 'Putine, odlazi' i 'Ruski vojnici, idite kući', stotine krimskih Tatara izašlo je u petak na ulice prosvjedujući protiv nedjeljnog referenduma koji treba potvrditi pripojenje njihova poluotoka Rusiji.

Noseći ukrajinske zastave, petstotinjak prosvjednika se okupilo na jednoj od glavnih ulica u Bahčisaraju, uporištu te muslimanske manjine na Krimu, pod budnim okom nekolicine pripadnika proruskih dobrovoljačkih milicija koji su stajali preko puta.

'Ne želimo ni pomisliti na mogućnost pripojenja Rusiji', rekla je za AFP četrdesetogodišnja Fatima Sujtarova koja je došla na prosvjede sa kćeri.

'Budućnost našeg naroda vidimo samo u Ukrajini', dodala je.

Tatari, muslimanska manjina na Krimu, doživjela je u vrijeme Staljinove diktature masovni progon u Sibir i u srednju Aziju, odakle se mogla vratiti tek nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Danas udio Tatara u stanovništvu Krima iznosi 12 do 15 posto. Priklonili su se prosvjednicima protiv bivšeg proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča

'Svakih pet godina Rusija ratuje, ne želimo da se naša djeca bore za nju', istaknuo je Sajd Umir (63). Više kamiona s ruskim vojnicima stajalo je u petak ujutro na glavnoj cesti koja vodi u Bahčisaraj, ali se nisu pojavili na prosvjedima, izvijestio je novinar AFP-a.

Nekoliko sati prije prosvjeda, brojni muslimanski vjernici okupili su se u glavnoj bahčisarajskoj džamiji na molitvu za mir.

'Samo Bog zna što će biti. Mi samo želimo živjeti u miru', rekao je 79-godišnji Hadži Rasim Islam Setar Ogoli

Nešto ranije, tatarski vođa Mustafa Džemilev pozvao je u razgovoru za AFP na bojkot referenduma i zatražio od NATO-a da intervenira 'kao na Kosovu', 'prije nego se dogodi pokolj'.

Džemilev je početkom tjedna razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i rekao mu da Tatari 'neće ratovati za Rusiju nego će braniti teritorijalnu cjelovitost svoje zemlje'.