STANJE (NE)SIGURNOSTI U ZAGREBU

Kriminal buja, a policija sve neuspješnija

12.07.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Iako je stopa kriminaliteta u Zagrebu godinama padala, prošle je godine zabilježeno dva posto više kriminalnih djela u glavnom gradu. Zagrebačka se policija ne može pohvaliti ni učinkovitošću. Naime, manji je postotak i razriješenih kaznenih djela

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin zastupnicima Gradske skupštine predočio je izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja u Gradu Zagrebu. svi stranački klubovi pohvalili su izvješće, a i sam Buterin pokušao je brojke koje mu ne idu na ruku prikazati u boljem svjetlu. Tako je prošle godine u gradu zabilježeno 16.918 kaznenih djela što je rast od dva posto u odnosu na 2009. Buterin kaže da se rast dogodio zbog zadiranja policije u gospodarski kriminalitet, organizirani kriminalitet i zloporabu opojnih droga.

Buterin se pohvalio kako je 30 posto više koruptivnih djela. 'Rješavanje takvih djela plijeni pažnju javnosti i pokazuje da nema nedodirljivih', rekao je Buterin koji je na mahove zvučao kao Jadranka Kosor, pritom ne spomenuvši da su takva nedjelja uglavnom pod nadležnosti Uskoka.

Osim korupcije, Buterin je rekao kako je zabilježen značajan rast krađa i provala, ali i čak sedam posto više djela protiv spolnosti. Upravo kaznena djela protiv spolnosti i protiv života i tijela bilježe veći postotak razriješenosti.

U 2010. dogodilo se deset ubojstava što je pet više nego 2009, a razriješeno ih je sedam. Prošle se godine dogodio 21 pokušaj ubojstava što je 17 manje nego prošle godine, a sva su razriješena.

Pozitivan trend očituje se u smanjenju slučajeva nasilja u obitelji i nasilničkog ponašanja u obitelji.