ODLETJELI ZA BRITANIJU

Krila Oluje nastupaju na najprestižnijoj svjetskoj zrakoplovnoj manifestaciji

07.07.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Akrobatska grupa Krila Oluje, koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), odletjela je danas na svoj ovogodišnji premijerni međunarodni nastup na Royal International Air Tattoo (RIAT) u zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji, a riječ je o najprestižnijoj i najvećoj svjetskoj vojnoj zrakoplovnoj manifestaciji u svijetu

RIAT je manifestacija na kojoj sudjeluju predstavnici većine svjetskih ratnih zrakoplovstava, a prije 12 godina ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda zbog čak 535 zrakoplova u programu aeromitinga.

Krila Oluje publici će predstojećeg vikenda predstaviti svoj ovogodišnji program koji sadrži 23 elementa u trajanju od 24 minute, a upotpunjen je potpuno novim elementima, među kojima je i kovit u paru koji izvode po prvi puta, a prava je rijetkost i u svjetskim pojmovima akrobatskog letenja. Ovaj je manevar poseban po tome što se kovit, kao rotacija aviona oko sve tri osi, uvijek izvodi pojedinačnim avionom te je njegova izvedba u bliskoj formaciji nova posebnost akrobatskog programa Krila Oluje.

Atraktivni prelazak iz pozitivne u negativnu petlju

U program su ponovno uključeni i negativni zaokret u romb formaciji i prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji, što cjelokupnom  programu podiže atraktivnost i predstavlja novi iskorak za Krila Oluje, kojima je ovo dvanaesta sezona nastupa.

Krila Oluje će nastupati u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona, pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj, satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj, natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj, natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac vanjski lijevi i desni pratitelji.

Prvi let sa šest aviona izveli 2009.

Akrobatska grupa prvi je put predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice Oluje, po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od šest aviona je izvela 2009. godine.

Prezentacija Krila Oluje u Velikoj Britaniji bit će njihov 123. nastup, a  grupa je do sada prezentirala program u trinaest zemalja svijeta: Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj i Švicarskoj

Pored naše akrogrupe, HRZ će u izložbenom dijelu programa predstavljati helikopter Mi-171Sh iz sastava 91. Zrakoplovne baze.
430311,430294,427239,393323