WORLDWIDE TELESCOPE

Krenite u fascinantnu 3D šetnju Marsom!

Mars 3D

Mars 3D

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA

Microsoft i NASA zajedničkim su snagama kreirali program pomoću kojeg se zaljubljenici u svemir mogu uspeti na najvišu planinu u Sunčevom sustavu ili spustiti u duboke kanjone Marsa

Računalni stručnjaci Microsofta tri su godine u svoj program ugrađivali snimke visoke rezolucije koje je prikupila NASA-ina misija kako bi stvorili interaktivnu trodimenzionalnu kartu Crvenog planeta s planinama, kanjonima i dolinama.

Program nudi putovanja uz stručno vodstvo NASA-inih znanstvenika.

Dan Fay, direktor Microsoftova projekta Earth, Energy and Enviroment rekao je da su kartu stvorili na temelju kombinacije NASA-inih fotografija i mjerenja visina na susjednom planetu.

'Korisnici WorldWide teleskopa sada mogu zumirati Mars i stvarno doživjeti detalje s njegove površine. Mogu vidjeti visine kratera i dubine kanjona. Nov doživljaj Marsa omogućuje da se osjećate kao da ste stvarno tamo', rekao je Fay.

Računalni istraživači čak mogu ući u krater Victoria ili se uspeti na vulkan Olympus Mons (Olimpsku goru), najvišu planinu u Sunčevu sustavu koji se uzdiže oko 27 kilometara uvis u odnosu na prosječnu visinu Marsova tla.

Fay je u izradi programa tijesno surađivao s NASA-inim stručnjakom Michaelom Broxtonomvoditeljem tima koji primjenjuje računalnu obradu slika u kartografiji, koji neslužbeno zovu Mapmakers. Broxton kaže da su

korisnicima interneta i znanstvenicima htjeli olakšati pristup vrijednim snimkama.

U izradi karte ključnu su ulogu odigrale vrhunske snimke koje je poslao High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) osjetljiva kamera postavljena na NASA-inoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter. HiRISE snima površinu Crvenog planeta nevjerojatnom rezolucijom od oko četvrt metra po pikselu.

Svaka njegova fotografija velika je oko jednog gigapiksela, što znači da sadrži 100 puta više informacija od prosječnih fotografija koje obično imaju oko 10 megapiksela. 13.000 superkvalitetnih fotografija, koje pokrivaju tek jedan posto površine Marsa, kombinirano je sa snimkama slabije kvalitete snimljenim drugim kamerama kako bi se dobila karta cijelog planeta.

'To neće biti fascinantno iskustvo samo za laike, već i za znanstvenike koji nikada prije nisu mogli vidjeti ništa slično', zaključio je Broxton.

Program WorldWide Telescope može se skinuti na adresi www.worldwidetelescope.org.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi