TRAŽE SE STROŽE SANKCIJE

Kreditnom malverzacijom financirali pulski HDZ

09.12.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Iako je u postupku protiv Luciana Pernića (60), Serđa Lalovića (54) i Ljubomira Petričevića (82) Općinski sud u Puli donio osuđujuću presudu kojom je svu trojicu proglasio krivima za kaznena djela zlouporabe ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, pulsko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na prošlomjesečnu nepravomoćnu presudu

Naime, riječ je o slučaju isisavanja velikog novca iz Istarske banke iz 1997. godine, za što Općinsko državno odvjetništvo u Puli smatra da su okrivljenicima izrečene preblage kazne. Osim što su okrivljeni osuđeni tek uvjetno, izrečenom presudom nije zatražen ni povrat 352. 000. 00 kuna od pulskog HDZ-a, iako je novac kojim se financirala kampanja bio protupravno stečen.

Tijekom postupka utvrđeno da su okrivljenici prema unaprijed stvorenom planu radnjama prvookrivljenog Luciana Pernića, tadašnjeg direktora Sektora za kreditiranje gospodarstava, od Istarske banke nezakonito ishodili kredit za trgovačko društvo Marpi d.o.o. u iznosu od 482.490 kuna. Potom je trgovačko društvo nezakonitim radnjama drugookrivljenog Lalovića od tog iznosa uplatilo 352.000 kuna na račun pulskog HDZ-a, a dogovorenih 130.490 zadržalo za sebe. Naposljetku je trećeoptuženi Petričević kao tajnik od gradske podružnice političke stranke pribavio lažni račun kako bi Lalović, u to vrijeme član uprave Marpija, neosnovano umanjio osnovicu poreza u svojem trgovačkom društvu. Sud je prema svim okrivljenicima primijenio uvjetne osude, te od gradske podružnice političke stranke nije oduzeo protupravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 352.000 kuna.

'Imajući u vidu postupanja okrivljenika kojima su na nezakonit način pribavljena značajna novčana sredstva korištena ne samo za financiranje političke stranke, nego i za izborne procese, čime se utječe na volju birača te imajući u vidu izuzetnu upornost i složeno kriminalno djelovanje okrivljenika pri izvršenju kaznenih djela, Općinsko državno odvjetništvo u Puli stajališta je da je Sud morao okrivljenicima izreći strože sankcije, a političkoj stranci oduzeti protupravno stečenih 352.000,00 kuna slijedom čega je podnijeta žalba o kojoj će odlučivati Županijski sud u Puli', priopćeno je.