disciplinski postupak

HLK odlučio: Ministar Kujundžić i Božo Petrov oslobođeni odgovornosti zbog izjava oko smrti mladića iz Zaprešića

28.03.2019 u 06:22

Bionic
Reading

Časni sud Hrvatske liječničke komore oslobodio je ministra zdravstva Milana Kujundžića i saborskog zastupnika Božu Petrova od odgovornosti zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije. Oba zahtjeva bila su vezana uz izjave te dvojice liječnika u javnosti i medijima o okolnostima smrti Mattea Ružića iz Zaprešića

'Časni sud je odluku o oslobađanju ove dvojice liječnika od odgovornosti za povredu Kodeksa donio jer je ocijenio da djela za koje se terete ne predstavljaju povredu dužnosti i ugleda liječničkog zvanja, niti povredu Zakona o liječništvu kao ni povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije. Časni sud je zaključio da postoje okolnosti koje isključuju odgovornost sukladno odredbama kaznenog materijalnog prava, smatrajući da Časni sud HLK-a nije primjerena pozornica za vođenje političkih sukoba', navodi se u priopćenju pristiglom iz Hrvatske liječničke komore (HKL).

Nakon odluke Časnog suda moguće je podnošenje žalbe Visokom časnom sudu Hrvatske liječničke komore, objašnjeno je u nastavku.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je prije odluke Komore kako progovara o lošim stvarima koje se događaju u zdravstvenom sustavu i kao liječnik i kao političar.

'I kao liječnik i kao saborski zastupnik progovaram budući da su mi građani dali povjerenje da moram štititi njihove interese. Znamo svi da nam je zdravstveni sustav u katastrofalnom stanju a odgovoran je onaj tko upravlja zdravstvenim sustavom, a to je ministar zdravstva. To je razlog zašto smo progovarali u trenutku kada su se događale loše stvari u zdravstvu', izjavio je tim povodom čelnik Mosta Božo Petrov.

  • +8
Božo Petrov Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Očekujem da će to Časni sud razumjeti, a mislim da to razumiju građani', dodao je.

Kujundžić je podnio tužbi protiv predsjednika Mosta Bože Petrova, Mostove saborske zastupnice Ines Strenje i saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića Državnom odvjetništvu i HLK-u, tvrdeći da su u svojim javnim istupima obmanjivali javnost o okolnosti smrti Matea Ružića i zbog toga unijeli strah u hrvatsku javnost da sustav hitne pomoći ne funkcionira te nanijeli štetu kredibilitetu hrvatske države.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Jovanović je pak za Kujundžića zatražio pokretanje disciplinskog postupka smatrajući da je svojom izjavom o tragediji u Zaprešiću povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, kao i da nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima - Ines Strenji i Boži Petrovu, jer je neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK-a. Protiv odluke Časnog suda moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK-a.