MILANOVIĆ: I MENI ĆE BITI MANJA

Kreće rezanje plaća u javnom sektoru!

19.02.2013 u 20:35

Bionic
Reading

'Za par tjedana smanjit ćemo bruto plaće zaposlenima u javnom sektoru za tri posto', otkrio je za RTL predsjednik Vlade Zoran Milanović izražavajući žaljenje što taj potez nije napravio odmah na početku mandata

Troškovi države su ogromni, zavapio je Milanović prije nego što je obznanio smanjenje plaće za 231 tisuću zaposlenih u javnom sektoru. Iz toga su izuzeti učitelji i nastavnici kojima će koeficijenti rasti, a samim time i plaća.

'U rebalans idemo i morat ćemo smanjiti masu plaća, u Hrvatskoj se diralo tu jako malo, prethodna vlast se ponašala kao da se ništa ne događa, morat ćemo smanjiti bruto plaće za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru', istaknuo je za RTL. 'Alternativa tome su otkazi', odlučan ne premijer.

Očekuje razumijevanje svih zaposlenih u javnom sektoru i istaknuo je kako se do sada čuvao socijalni mir. Ističe kako su mnoge europske države na početku krize povukle ovakve nepopularne poteze iako je ranije rečeno kako se plaće neće smanjivati. Rezanje plaća primjenjivat će se 'ubrzo', za nekoliko tjedana.


Na pitanje hoće li se ispričati građanima zbog smanjenja plaća, premijer je odvratio protupitanjem: 'Mislite li da bih im se trebao ispričati?! I meni je plaća smanjena. Moja plaća je veća, ali je veća i moja odgovornost', poručio je građanima. 'Naša odricanja u javnom sektoru bila su mala, tu treba razina solidarnosti s realnim sektorom', objasnio je.

'Nema to veze s agencijom. Vidjeli ste da ih je i američka vlada tužila. Kad su nam prvi put digli rejting, onda sam rekao više puta bez euforije: neće se ništa promijeniti bitno, na bolje nije. Onda su nam dvije agencije korigirale, odnosno, smanjile rejting, dakle prema dolje. Opet se nije ništa promijenilo i Hrvatska se danas zadužuje uz manju kamatu nego ikad u zadnje dvije godine što je dobra vijest, ali je loša vijest to što se zadužujemo. Peglala se kartica na najjače zadnje tri godine, troškovi države su ogromni i nema to veze s rejting agencijama. Evo vidite, nakon ovog zadnjeg izvješća Standard & Poorsa naši troškovi zaduživanja su ostali potpuno isti. Oni su relativno povoljni u odnosu na ono što je bilo ranije - bilo je grozno. Početkom 2011., kada smo preuzeli Vladu, mi bez rasta naprosto ne možemo, dakle bez gospodarskog rasta mi ne možemo održavati troškove i karticu koja se kako kažem peglala zadnje tri godine jako puno, deficit je bio 15 milijardi 2011., mi smo ga smanjili na deset i u okviru tog deficita se želimo držati. Dakle, troškovi države stalno rastu, mi nismo otpuštali ljude. Smatram da to u ovoj situaciji ne bi bilo dobro nego se više oslanjamo na prirodni odljev ljudi', zaključio je premijer.