U CENTRU MOSKVE

Kralj ruske mafije ubijen snajperom

16.01.2013 u 17:54

Bionic
Reading

Jedan od najozloglašenijih ruskih kriminalnih mozgova, mafijaški kum Aslan Usojan, također poznat kao Djed Hasan, ubijen je snajperom u centru Moskve u srijedu, dok je napuštao restoran poslije ručka

Snajperist je pucao na Usojana s prozora obližnje kuće, dok je 75-godišnjak izlazio iz restorana Karetni dvor u moskovskom okrugu Arbat. Njegovi tjelohranitelji nisu ga uspjeli zaštititi na vrijeme te je umro na putu do bolnice, prenosi Russia Today.

Žena koja je izlazila iz restorana u isto vrijeme kada i Usojan prebačena je u bolnicu s teškim ozljedama grudnog koša i smještena je na intenzivnu njegu u bolnici u Moskvi. Ispostavilo se da je ona samo slučajna prolaznica, koja se zatekla u restoranu u pogrešno vrijeme.

'On je bio ranjen i prevezen u bolnicu gdje je podlegao ozljedama', izjavio je dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova.

Djed Hasan je uspio preživjeti dva prethodna pokušaja atentata, ubojica ga je promašio 1998. godine u Sočiju, a u rujnu 2010. su teško ozlijeđeni on i njegov tjelohranitelj u pucnjavi u središtu Moskve, kada je ranjen u predjelu trbuha. On je u posljednje vrijeme postao meta u ratu između kriminalnih klanova, priopćila je policija, a navodi se kako su ga ubili isti ljudi koji su to pokušali i 2010. godine.

Aslan Usojan, po nacionalnosti Kurd, rođen je 1937. godine u Tbilisiju. Ruski mediji podsjećaju da je Usojan svoju kriminalnu karijeru započeo u Gruziji, gdje je zaradio svoju prvu zatvorsku kaznu zbog sukoba s policijom, kada mu je bilo samo 19 godina. Bio je bliski suradnik ruskog mafijaškog bosa Vjačeslava 'Japončika' Ivankova, koji je ubijen 2009. godine.

Posljednjih nekoliko godina sumnjičilo ga se za kontrolu najvećeg broja raznih organiziranih kriminalnih skupina u Rusiji, kao i u okolnim zemljama, koje su se bavile ilegalnim kockanjem, oružjem i drogom te krađom prirodnih resursa.