OSAM SEKUNDI DOKAZA

Kraj javne tajne: Snimka Roosevelta u kolicima

10.07.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Osam sekundi stare snimke demonstrirale su Amerikancima ono što su oduvijek znali, ali nikada prije nisu vidjeli na filmu - njihov predsjednik Franklin D. Roosevelt (uvriježeno FDR) bio je vezan za invalidska kolica. Sam FDR i njegovi pomoćnici pomno su skrivali dokaze njegove paralize. No kratki film - otkriće profesora novinarstva Raya Begovicha sa sveučilišta u Indiani - prikazuje kako FDR-a guraju u kolicima za vrijeme posjeta brodu u Pearl Harboru u srpnju 1944.

Invalidska kolica ne vide se jer ih, možda ne slučajno, zaklanja red mornara. No FDR-ova glava, prekrivena šeširom, na prilično je nižoj razini od svih ostalih u kadru. Osim toga, primjetno je da predsjednik 'klizi' uz svoju počasnu stražu, izvještava USA Today.

Snimku od osam sekundi slučajno je otkrio Ray Begovich, profesor novinarstva na koledžu Franklin južno od Indianapolisa, u sklopu nevezanog istraživanja u Nacionalnom arhivu u College Parku u saveznoj državi Maryland. Ni Nacionalni arhiv ni Predsjednički muzej i knjižnica FDR nisu sasvim sigurni postoje li i druge slične snimke, navodi Associated Press.

Roosevelt je obolio od dječje paralize 1921, kada mu je bilo 39 godina. Nije mogao hodati bez proteza za noge ili pomoći. U vrijeme njegova četiri predsjednička mandata, Roosevelt je često bio u invalidskim kolicima u privatnom okruženju, ali ne i u javnosti. Novinski fotografi surađivali su u skrivanju Roosevetovog invaliditeta, a onima koji to nisu htjeli fotoaparate su blokirali tajni agenti.

'Ova neobrađena videosnimka možda je prvi filmski zapis predsjednika u njegovim kolicima i nije bilo planirano da se ikada pokaže svijetu', rekao je profesor Begovich.