TREND KRAĐA SEKUNDARNIH SIROVINA

Kradu se telefonske žice, oluci, pa i metalne vaze s groblja

28.01.2011 u 13:08

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme u Istri se bilježi porast broja krađa metalnih proizvoda od bakra, aluminija, olova, inoksa, mesinga i željeza, koji se potom prodaju, uglavnom otkupljivačima sekundarnih sirovina. Metalni predmeti kradu se s poslovnih objekata, obiteljskih kuća, ali i s javnih površina, pa i s groblja

Jučer u jutarnjim satima nepoznati počinitelj skinuo je 560 metara telefonske žice uz željezničku prugu Pula – Galižana, od čega je otuđio 240 metara, dok je ostatak žice namotan u kolut pronađen na mjestu događaja, izvijestila je PU istarska. Oštetio je Hrvatske željeznice za više tisuća kuna.

Također, u vremenu od 5. do 26. siječnja, nepoznati počinitelj je pak u općini Sveta Nedjelja skinuo s krova objekta izvora i crpne stanice bakreni opšav dužine 58 metara te poklopac šahta od inoksa s betonske podloge crpnih pumpi, nanijevši poduzeću Vodovod štetu od desetak tisuća kuna.

'Otuđuju se dijelovi kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipići, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znaci i slično, a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva: kombi, osobni automobil i druga vozila. Osim materijalne štete, počinitelji tih kaznenih djela često ugrožavaju i sigurnost svih sudionika u prometu, a krađama iz elektroenergetskih postrojenja svoje i tuđe živote', upozoravaju iz PU istarske, ujedno apelirajući na građane da poduzmu preventivne mjere i što bolje zaštite svoje poslovne i privatne objekte da bi potencijalnim lopovima otežali mogućnost krađe.