NJEMAČKI POUČAK

Kradljivci automobila ismijali ministra policije

21.07.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière (CDU) kao jedan od svojih prioriteta uvijek je navodio borbu protiv krađe automobila. Pokrenuo je policijsku kampanju koja je trebala dovesti do smanjenja broja ukradenih vozila

Krađu automobila Thomas de Maizière želi spriječiti posebno u području prema poljskoj granici, a oštro je kritizirao proizvođače da nedovoljno rade na razvijanju elektronskih brava, koje bi kradljivcima otežale posao. Sve to je išlo uz De Maizièreove bombastične izjave za medije: 'Šaljemo kriminalcima poruku - uhvatit ćemo vas!'

A onda se dogodilo (ne)očekivano: De Maizièreov srebrni Audi A4 Avant ukraden je u Dresdenu, noć prije polufinalne utakmice između Njemačke i Španjolske! S obzirom na poražavajuće statistike, koje kažu da su u Dresdenu 2009. ukradena 893 vozila - što predstavlja porast od čak 60 posto - zapravo nije iznenađujuće što se među njima našao i auto ministra unutarnjih poslova. Razlika je u tome što je De Maizière odmah pokrenuo policijski aparat, kako ne bi postao predmet sprdnje u javnosti, pa je ministrov Audi pronađen za 19 sati.

Baš kao u seriji 'Alarm za Cobru 11', prometni policajci su na autocesti, 70 kilometara od poljske granice, primijetili sumnjivo vozilo te se dali u potjeru. Nakon 15 minuta lude jurnjave po autoputu, kradljivac ministarskog Audija, koji je kasnije priznao da nije znao čiji auto krade, zaustavio se na jednom odmorištu i pokušao pobjeći trkom, kad već nije mogao autom. Tako je konačno uhićen Mariusz J., 33-godišnji Poljak koji sada sjedi u istražnom zatvoru.

Ipak, policija se ovom spektakularnom i uspješnom akcijom odlučila pohvaliti tek ovih dana, a njemački mediji zamjeraju De Maizièreu jer nije tako efikasan kada je riječ o ukradenim autima običnih građana te podsjećaju da se u ministrovom rodnom Dresdenu riješi tek 14 posto slučajeva krađe vozila. Porazni su podaci i iz drugih dijelova istočne Njemačke: u Berlinu su krađe auta narasle za 30 posto, a u Donjoj Šleziji za 50 posto.