s imenom i prezimenom

Kovačić: Županije su centri za upravljanje stranačkim uhljebima, kočničari razvoja

26.05.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Vodstvo Stranke s imenom i prezimenom najavilo je u utorak u Splitu da će se u predizbornoj kampanji zauzimati za ukidanje županija i prerastanje četiriju dalmatinskih županija u jednu regiju

Predsjednik te stranke Ivan Kovačić rekao je na konferenciji za novinare da su županije "centri za gospodarenje stranačkim uhljebima".

"Svi ti centri za upravljanje stranačkim uhljebima, to jest županije, su kočničari razvoja i građani se nisu poistovjetili s njima", rekao je Kovačić.

Ustvrdio je kako županijski teritorijalni ustroj Hrvatske jedino brane "osobe na direktorskim i rukovodećim mjestima te osobe zaposlene na izmišljenim i maštovito nazvanim radnim mjestima".

Saborski zastupnik i jedan od osnivača Stranke s imenom i prezimenom Ante Pranić je istaknuo kako je Dalmacija jedna turistička destinacija i nije normalno da u njoj u svakoj od četiriju županija postoji turistička zajednica.

"Također nije normalno da imamo četiri županijske uprave cesta, pa tako imamo apsurd da se jedna županijska cesta obnavlja do županijske granice, a ista ta cesta ostaje neobnovljena u drugoj županiji", rekao je Pranić, koji je i gradonačelnik Vrgorca.

Po njegovim riječima, zbog nefunkcionalnoga prostornog planiranja na razini županija, postoji nelogičnost da se grade dva regionalna centra za gospodarenje otpadom - Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji iako su međusobno udaljeni tek 30-ak kilometara.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je Knin okružen s više manjih općina te je nužno njihovo zajedničko djelovanje i funkcionalno povezivanje.

"Male općine, koliko god se trude, često kad imaju dovoljno financijskih sredstava. I kad su samoodržive, trebaju pomoć", istaknuo je Jelić i dodao kako su se mnogi iselili iz Hrvatske zbog stranačkog kadroviranja i negativne selekcije u ustroju županija, gradova i općina.

Konferencija za novinare održana je u Park-šumi Marjanu, za koju je profesorica Daša Dragnić rekla da je simbol neučinkovitog upravljanja u kojem se miješaju gradska, županijska i državna razina.

"Treba ugasiti županije i dati direktnije ovlasti gradovima poput Splita, Dubrovnika, Zadra i Šibenika za upravljanje resursima na svojim područjima", rekla je Dragnić.