burno u stranci

Kovač o rekonstrukciji HDZ-a: Za pobjedu na izborima potrebna je promjena politike. Zato su članovi i pozdravili moju izjavu...

29.07.2019 u 08:27

Bionic
Reading

Kada je bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač u jeku rekonstrukcije Vlade izjavio kako je rekonstrukcija potrebna i HDZ-u, izazvalo je to burne reakcije u vrhu stranke. On je u intervjuu za Jutarnji list pojasnio što stoji iza te izjave

Prvi je na Kovačevu izjavu o nužnoj rekonstrukciji HDZ-a reagirao premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, kojemu će Kovač biti jedan od protukandidata na unutarstranačkim izborima.

'Treba najprije Vladu rekonstruirati, a HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri', poručio je Plenković Kovaču, kojeg je prozvao i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković kazavši da ga to što je učinio, barem u njegovim očima, diskvalificira za čelnika HDZ-a. Miro Kovač o reakcijama je pričao za Jutarnji list.

  • +5
Miro Kovač Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

'O tome tko je kvalificiran za čelnika HDZ-a i tko će biti 'glavni u toj igri' neće odlučivati pojedinci, nego cjelokupno članstvo stranke. Kao što znamo, HDZ je prema svom statutu demokratska politička organizacija, a ne nasljedna monarhija', rekao je. 

Na pitanje što to točno znači, da HDZ-u treba rekonstrukcija, odgovara da se stranka treba obnoviti.

'Kao član stranke i kao saborski zastupnik koji je izravno izabran u devetoj izbornoj jedinici, zabrinut sam. Rezultat na europskim izborima pokazao je da je HDZ u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine izgubio gotovo trećinu svojih birača. To dovoljno govori. Bio je to dosad najlošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini u njegovoj povijesti. Za pobjedu na nadolazećim izborima potrebna je očito promjena politike HDZ-a. Zato su naši članovi u velikom broju i pozdravili moju izjavu'.