POMIRENJE U BRUXELLESU

Kosovo i Srbija započeli dijalog

08.03.2011 u 21:18

Bionic
Reading

Predstavnici Srbije i Kosova započeli su u utorak navečer u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije prve izravne razgovore od proglašenja neovisnosti Kosova 2008. godine

Izaslanstvo Srbije vodi politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova Borko Stefanović, a kosovsko izaslanstvo potpredsjednica vlade Edita Tahiri. Razgovori se vode u uredu Roberta Coopera, savjetnika visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Astohon.

Europska strana ističe da će se u dijalogu Beograda i Prištine rješavati tehnička pitanja, koja se odnose na svakodnevni život stanovništva na Kosovu.

Potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri rekla je prije početka sastanka da je riječ o razgovorima "dvije neovisne i suverene države".

Vođa srbijanskog izaslanstva Stefanović rekao je da će se razgovarati o zračnom prometu, telekomunikacijama, predsjedavanju regionalnom zonom slobodne trgovine i pitanjima katastra.

Kosovsko izaslanstvo je kasnilo na razgovore nakon što u Prištini kosovska skupština nije izglasala rezoluciju o dijalogu sa Srbijom. Razgovori će se nastaviti u srijedu.