5.000 OBOLJELIH OD RAKA

Kosovari umiru od radioaktivnih svjetiljki

06.04.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Kosovo je vodeća zemlja u regiji po broju umrlih od raka - tvrdi prištinski Ekspres. To je posljedica radioaktivnosti zaostale od rata, ali i mrežica za plinske svjetiljke

Na Kosovu od raka godišnje umire oko 5.000 stanovnika, što je trostruko više nego prije rata, prenosi prištinski Ekspres, navodeći da na to utječe povećana radioaktivnost.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja nema politiku za borbu protiv raka niti ikakve podatke o tome, iako je prikupljanje podataka zakonom propisano. Ekspres je, naime, dobio te podatke iz Udruženja onkologa Kosova.

Razlozi povećane radioaktivnosti su bombardiranje tijekom rata, ali i uvoz raznih radioaktivnih predmeta kao što su mreže za plinske svjetiljke s radioaktivnim zračenjem.

Iz Instituta medicine rada u Obiliću utvrđeno je da mreže plinskih svjetiljki (propan-butan) imaju visoku razinu radioaktivnog zračenja, a po nalazima stručnjaka tog instituta, one zrače 46 puta više od dozvoljenog ili 42 puta više nego materijal kojim je popločan centralni trg u Prištini nazvan Majka Tereza.

Radiolog u tom institutu Šućri Dumani rekao je da je nakon rata na Kosovo uvezen velik broj radioaktivnih mreža za plinske svjetiljke.

'Ove mreže povećavaju svjetlost tijekom noći, a utvrdili smo da te svjetiljke imaju element koji se zove Thorium-232', precizirao je Dumani za Ekspres.

Prema njegovim riječima, dio tih mreža nalazi se u domovima na Kosovu i one predstavljaju pravu opasnost.

Uglavnom se prodaju na tržnicama, rekao je Dumani i predložio građanima da ih izvade iz svjetiljki i odlože u staklenu teglu, ističući da se nikako ne smiju bacati na smetlište.

Dumani kaže da je izvještaj o opasnim mrežama, ali i ostalom opasnom materijalu poslao u nekoliko ministarstava, ali još nitko nije poduzeo ništa da bi se te mreže uklonile, posebno iz kuća građana.