POMAGALE MU I TRI ŽENE

Kosova iznuđivača se sumnjiči i za pokušaj atentata

26.05.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da je iznuđivao porečkog dogradonačelnika Edu Kosa, USKOK je jučer u Rijeci uhitio 41-godišnjaka, a osim njega na kriminalističkoj obradi nalaze se i tri žene

Spektakularna akcija uhićenja odvijala se oko 13 sati, nakon što je Kos navodno iznuđivaču predao 15.000 eura. No prilikom uhićenja, vjerojatno shvativši da je upao u klopku, iznuđivač je dao petama vjetra.

Kako je priopćila policija, specijalci su ga ubrzo sustigli te je uz uporabu sredstava prisile uhićen i priveden. Policija za sada još ne otkriva identitet uhićenika, koji je očito imao i pomagačice.

'Osim 41-godišnjaka na kriminalističkom istraživanju nalaze se i tri žene od 27, 32 i 40 godina, a zbog sumnje da su pomagale osumnjičenom', šturo se navodi u MUP-ovom priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik Krunoslav Borovec.

Porečki poduzetnik i dogradonačelnik Edo Kos, pak demantira medijske napise da je jučer bio u Rijeci s 'novcem u torbi'. Kako veli, jučer je obavljao svoje redovite dužnosti porečkog dogradonačelnika.

'Nemam pojma otkud to u medijima. Nisam uopće bio u Rijeci. Bio sam u gradu, zapravo svuda gdje sam kao dogradonačelnik trebao biti', kaže Kos. No neslužbeno smo saznali da je jučerašnje spektakularno uhićenje, ne samo povezano s porečkim dogradonačelnikom i donedavnim predsjednikom porečke podružnice IDS-a, već i da se ovaj slučaj iznude povezuje s ranija dva pokušaja atentata na Kosa.

'Dosadašnjim tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je osumnjičeni od 59-godišnjaka tražio novac u zamjenu za informacije o ranije počinjenim kaznenim djelima na njegovu štetu', kaže se u priopćenju MUP-a.

Podsjetimo, porečki dogradonačelnik Edo Kos izbjegao je za dlaku dva pokušaja atentata. U listopadu 2006. Kosov automobil eksplodirao je na službenom parkiralištu iza gradske vijećnice. Tko je postavio bombu pod Kosov automobil tom prilikom nije otkriveno. Policija je sumnjičila Miru Đurića (40) zvanog Bombaš, no u nedostatku dokaza, Đakovčanin je bio pušten. U studenom prošle godine, atentator je Kosa dočekao u dvorištu njegove obiteljske kuće u Kufcima. Kos mu je aktovkom izbio pištolj iz ruke, no napadač mu je pobjegao.

Kos je tada medijima tvrdio kako ne zna tko je napadač niti kakav mu je motiv, no u dvorištu je ostao atentatorov pištolj. Od tada porečki dogradonačelnik ima stalnu policijsku pratnju, a kako se doznalo, još od prvog pokušaja atentata pomno se pratila i komunikacija mobitelom.

Policija za sada u Rijeci uhićenog 41-godišnjaka sumnjiči za kazneno djelo iznude te kako vele u MUP-u, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenik će biti prepraćen u Istražni centar Županijskog suda u Puli.