STRANKA BEZ KOMENTARA

Kosor zatražila ustavni nadzor djelovanja HDZ-a

06.06.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Iako je prošlo više od mjesec i pol od njenog izbacivanja iz HDZ-a, Jadranka Kosor i dalje vodi pravnu bitku protiv te stranke. Naime, Ustavnom je sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti rada u njenom slučaju kako bi, kako kaže, zaštitila zakone i Ustav

Kosor je novinarima u Saboru potvrdila da se, osim Ustavnom sudu, obratila i Ministarstvu uprave. 'Na ovaj dodatni pravni korak odlučili smo se zbog toga što smo čvrsti u uvjerenju, kao što smo bili i prvoga dana, da cijeli taj proces protiv mene, a u konačnici i izbacivanje iz HDZ-a, nije proveden u skladu sa zakonima, Statutom HDZ-a, a onda i Ustavom. Zbog toga smo uložili zahtjev da Ustavni sud ocjeni ustavnost rada HDZ-a u ovom slučaju', kazala je Kosor novinarima u Saboru.

Ovakav zahtjev prema Ustavnom sudu svojevrstan je presedan, jer se ne pamti da je netko zbog unutarstranačkih stvari zatražio mišljenje ustavnih sudaca.

HDZ bez komentara

Za komentar zahtjeva Jadranke Kosor pred Ustavnim sudom priupitali smo i sam HDZ.

Iz te stranke su nam poručili da nemaju komentara i da je 'za njih ta priča završena'.

'Koliko pamtim, nije bilo takvih slučajeva. Međutim, ovdje se radi o kršenju ljudskih prava, ali na početku i na kraju o poštivanju zakona RH jer Statut HDZ-a mora biti usklađen sa zakonima, a onda i djelovanje prema tom Statutu mora biti usklađeno sa zakonima i Ustavom. Ne želim da bilo koja moja izjava bude interpretirana nikako drugačije nego kao moj još jedan korak da zaštitim i sebe, ali i druge koji će se naći u sličnoj situaciji. To nije upereno protiv nikoga nego je samo za zaštitu Ustava i zakona', kazala je Kosor.

Kako je pak u Novom listu pojasnio njen odvjetnik Krunislav Olujić, Kosor nije mogla pokrenuti upravni spor zbog kršenja njezinih članskih prava u HDZ-u jer zakon to ne omogućava, a otpala je i ustavna tužba zato što članska prava nisu uređena Ustavom, nego zakonima. Stoga je pronađena pravna osnova u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu koji propisuje da ta institucija radi nadzor programa i djelovanja političkih stranaka.

Olujić je pojasnio kako Kosor itekako ima temelja za ovakav zahtjev prema Ustavnom sudu. 'U ovom postupku nije poštivano načelo vladavine prava, načelo pravičnosti suđenja, budući da tužitelj nije bio aktima HDZ-a ovlašteno tijelo, a branitelj je u stegovnom postupku mogao biti samo netko tko je član HDZ-a. Zatim, povrijeđeno je pravo Jadranke Kosor na slobodu govora jer je kažnjena zbog verbalnog delikta i tako dalje', kazao je Olujić