SMANJENA PREDNOST SDP-a

Kosor vraća birače HDZ-u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.10.2009 18:23
  • Objavljeno 02.10.2009 u 17:38
Kosor sa studentima

Kosor sa studentima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Premijerka Jadranka Kosor uspjela je vratiti i povjerenje dijela građana u rad Vlade RH. Također je uspjela HDZ-u povratiti i dio glasača te smanjiti prednost SDP-a, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje Cro Demoskop, agencije Promocija Plus

Ovomjesečno redovito istraživanje Cro Demoskop, provedeno 30. rujna i 1. listopada, označeno je preokretanjem trenda doživljaja rada Vlade RH, ali i povećanjem izbora HDZ-a, smanjenjem razlike između dvije vodeće stranke, prvi put nakon odlaska Ive Sanadera, te porastom potpore članstvu u EU.

To su neki od najzanimljivijih rezultata iz istraživanja političkih preferencija redovitog mjesečnog ispitivanja javnog mnijenja Cro Demoskop koje već šestu godinu provodi agencija Promocija plus.

Nakon vrućeg političkog ljeta, odlaska Ive Sanadera, kriznih poreza, rujan je donio nešto mirniju situaciju i neke odluke koje su se pozitivno odrazile na rad Vlade RH, stranačke preferencije i povećanje izbora HDZ-a, kao i porast pozitivnog doživljaja predsjednice Vlade i vladajuće stranke.

Može se reći da se dio biračkog tijela HDZ-a nakon srpanjskog 'šoka' senzibilizirao s novom stranačkom predsjednicom i doživljaj svoje stranke i Vlade mjeri kroz njezine poteze, a ne više kroz prizmu Sanaderovog odlaska.

Kako to izgleda u brojkama?

Na prvom se mjestu zadržao SDP s izborom od 30,2 posto (u rujnu 30,5 posto, u kolovozu 28,8 posto, u srpnju 28,4 posto, u lipnju 28 posto), dok je HDZ na drugom mjestu s izborom od 24,1 posto (prema 21,9 posto u rujnu, 22 posto u kolovozu, 23,7 posto u srpnju i 27,3 posto u lipnju).

HNS je treća stranka s izborom od 7,1 posto (što je porast od 1,3 postotna boda u posljednja tri mjeseca odnosno od službene nominacije Vesne Pusić za predsjednicu RH).

Još samo HSS na nacionalnoj razini prelazi izborni prag, s rezultatom od 5,2 posto.

Dalje slijede HSU kojemu je nakon izlaska iz koalicije djelomično porastao izborni rejting i sada iznosi 3,8 posto (prema 2,3 posto u zadnjem mjesecu u kojemu je ta stranka bila dijelom vladajuće koalicije). Istovremeno, događaji u i oko HSP-a ovu stranku još uvijek drže na relativno niskoj razini podrške od svega 2,2 posto. Slijede HDSSB (1,5 posto), HSLS (1,3 posto) i IDS (1,3 posto). Sve ostale stranke, koje su i izvanparlamentarne, bilježe izbor u ukupnom zbroju od 2,1 posto (DC, PGS, Ljevica Hrvatske, SDSS, nezavisne liste...).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi