ŽELJE I UVJERAVANJA

Kosor: U travnju smo u NATO-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 12:46
  • Objavljeno 06.03.2009 u 12:00
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Ministri obrana zemalja jugoistočne Europe okupili su se u petak u Zagrebu na neformalnom sastanku na kojem će razgovarati o suradnji u regiji, širenju NATO-a i izazovima globalne sigurnosti. Prva poruka medijima, iza zatvorenih vrata sastanka, o kojoj je izvijestila Jadranka Kosor, je ona čelnih ljudi NATO saveza o njihovu uvjerenju i o pristupanju Hrvatske toj integraciji početkom travnja.

Susret se održava uoči travanjskog summita NATO-a na kojem Hrvatska i Albanija očekuju pristupanje u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

Širenje NATO-a na jugoistok europe, regionalna suradnja u sklopu Američko-jadranske povelje i doprinos zemalja regije globalnoj sigurnosti glavne su teme sastanka na kojem sudjeluju ministri obrane Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Grčke, Turske i Mađarske te državni tajnici iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Italije. Susretu je nazočan i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jiri Sediwy.

Otvarajući skup potpredsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je da je širenje NATO-a na sve zemlje regije koje to žele najbolji put osiguranja stabilnosti i prosperiteta regije.

Istaknula je da je Hrvatska odlučna dokazati se kao vjerodostojna saveznica u NATO-u te što prije i kao pouzdana članica Europske unije. Pritom je posebno istaknula doprinos Hrvatske mirovnim operacijama NATO-a, EU-a i UN-a u Afganistanu, Čadu, na Golanskoj visoravni i drugima.


Po njezinim riječima NATO-ova politika 'otvorenih vrata' i postupno širenje EU-a imali su nezamjenjiv pozitivan utjecaj na sigurnost i stabilnost regije.

'Uloga NATO-a u obliku praktične pomoći državama regije postala je najznačajnija pokretačka snaga za političke transformacije i obrambene reforme u državama Jugoistočne Europe' izjavila je Kosor.

Posebno je istaknula regionalnu inicijativu, Američko-jadransku povelju, koju su uz američko pokroviteljstvo pokrenule Hrvatska, Albanija i Makedonija a naknadno su joj pristupile BiH i Crna Gora.

'Hrvatska se zauzima da ta Inicijativa bude otvorena svim državama u regiji koje dijele iste vrijednosti i ciljeve' rekla je Kosor dodajući da će Hrvatska nastaviti aktivno sudjelovati u Inicijativi i nakon što uđe u NATO.

Ministarski skup nastavlja se panel raspravama o širenju EU-a i NATO-a na Jugoistok Europe te o mirovnim operacijama i upravljanje krizama u svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi