FILMOM NA FILM

Kosor SDP-u: Tko pjeva, zlo ne misli!

05.02.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Odgovarajući na SDP-ovo peckanje da državu 'vozi kao Miško' iz filma 'Ko to tamo peva', premijerka Jadranka Kosor odlučila se jutros pred novinarima pohvaliti poznavanjem eksjugoslavenske kinematografije

Nakon uručenja 42 stipendije Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Kosor je uzvratila SDP-ovcima: 'U SDP-u je to posljedica pretjeranog gledanja filma 'Tko to tamo peva'. Preporučujem da gledaju domaće autore, poput 'Tko pjeva, zlo ne misli', pa onda neće biti tako dešperatni po pitanju stanja u državi.'

Nastave li čelnici vladajućih stranaka ovo, ne odveć duhovito, prepucavanje u poznavanju kinematografije bivše države, ono bi moglo dobiti rasplet u još jednom kultnom naslovu Dušana Kovačevića i Slobodana Šijana – 'Maratonci trče počasni krug'.

'Vidjet ćemo što ćemo s Vojkovićem'

Upitana hoće li doći do smjene Hrvoja Vojkovića s čelnog mjesta Croatia osiguranja nakon što je on izašao iz HSLS-a, kratko je odgovorila: 'Vidjet ćemo.' Naglasila je da na čelu takve tvrtke moraju biti 'ljudi koji znaju svoj posao', a to mjesto, kao ni bilo koje drugo, ne pripada nekoj od stranaka 'ni po kojem pisanom ili nepisanom pravilu', kazala je Kosor.

Na kritike da je skandalozno što se zbog štednje povlači vojska iz vojarni, Kosor je odgovorila da određene racionalizacije postoje svugdje jer se, kako je rekla, proračun za ovu godinu radio kao 'restriktivan proračun'.

'I tu dolazite do apsurda da cijela javnost od Vlade traži 'reži, reži, reži', ali kad se izdvoji neki slučaj, onda se postavi pitanje - zašto se tu rezalo. Moramo biti dosljedni, ovo je teška godina u kojoj se svi moraju nečega odreći i to je u tom smjeru, ali funkcioniranje Hrvatske vojske sasvim sigurno nije ugroženo', naglasila je.

'Registar branitelja ne može se objaviti prije izmjene zakona'

Kosor je izjavila da osobno nema ništa protiv Josipovićevog prijedloga da se objavi Registar hrvatskih branitelja, ali i upozorila da najprije treba promijeniti zakonsku regulativu.

'Očekujem da Josipović podrži Vladu i njezina nastojanja da se hrvatski zakoni u potpunosti poštuju. Vjerujem da ćemo tu odlično surađivati jer smo oboje pravnici', kazala je Kosor i naglasila da se Registar ne može objaviti dok se ne izmijeni nekoliko zakona.

Registar je popis osobnih podataka i tumačenje koja sam dobila jest da bi za objavu svaki branitelj koji je na popisu morao dati osobno odobrenje, objasnila je premijerka.

'Ti se pravni prijepori moraju razjasniti, a osobno nemam nijednog razloga za neobjavu, dakle štititi bilo koga ili bilo što. Kad se te pravne stvari razjasne, što se mene tiče, nema nikakvog problema', kazala je.