PULS JAVNOSTI

Kosor popularnija od Karamarka!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.08.2012 14:50
  • Objavljeno 03.08.2012 u 13:56
Kosor Karamarko

Kosor Karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prvim danima kolovoza, pokazuje da se zadržala velika prednost SDP-a pred HDZ-om kojemu nije pomogla žestoka kampanja protiv Vlade, naročito prekomjerno verbalno granatiranje po Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ovo istraživanje je pokazalo i jedan zanimljiv podatak, a to je da građani pozitivnijom smatraju bivšu šeficu HDZ-a Jadranku Kosor nego njezinog nasljednika Tomislava Karamarka

Prema rejtingu stranaka, SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije koji je započeo još u veljači. Naime, početkom kolovoza SDP je podržavalo 27,6 posto anketiranih građana, dok je prije pola godine tu stranku podržavalo njih 34 posto. Istovremeno je glavna opozicijska stranka nakon tromjesečnog klizanja izborne potpore tijekom kampanje za unutarstranačke izbore stabilizirala svoju potporu uz blag porast popularnosti, koja je početkom kolovoza iznosila 18,8 posto u odnosu na srpanj (18,7 posto) i lipanj (17,1 posto).

Žestoka kampanja protiv Zakona o MPO-u nije pomogla HDZ-u

U ovomjesečnom istraživanju je utvrđivan i odnos prema nedavno usvojenom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je izazvao žestoke reakcije i protivljenje kako dijela opozicijskih stranaka (najžešće HDZ-a), tako i vjerskih zajednica (najviše Katoličke crkve). Usvojena stajališta Vlade u prihvaćenom Zakonu o MPO-u podupire 69,3 posto hrvatskih građana, dok njih 20,5 posto podržava stajalište HDZ-a i HBK (uz 10,2 posto onih koji nemaju stajalište o temi).

Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 8,2 posto. Nakon prošlomjesečnog pada podrške na 7,5 posto vratili su se na potporu iznad 8 posto. HNS se polagano oporavlja od najlošijeg rezultata stranke u ovom mandatu te s 3,9 posto drži četvrto mjesto. Zanimljivo je da ih je prije mjesec dana podržavalo tek 3,5 posto, a u lipnju 3,3 posto građana.

Na listi najpozitivnijih političara prvo mjesto zauzima predsjednik Ivo Josipović s podrškom od 36,8 posto. Usprkos najavi da će se nakon guvernerske pozicije vratiti u Todorićev Agrokor, Željko Rohatinski se nalazi na drugom mjestu ove liste, a podržava ga 9,5 posto anketiranih, što je za 2,3 posto više u odnosu na prošli mjesec. Treće mjesto na listi 'pozitivaca' s podrškom 6,6 posto ispitanika dijele premijer Zoran Milanović i laburist Dragutin Lesar. Četvrto mjesto zauzima bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je za 0,1 posto popularnija od svog nasljednika Tomislava Karamarka. Naime, Kosor podržava 3,4 posto anketiranih, a Karamarka 3,3 posto. Među deset najpozitivnijih političara nalaze se još Slavko Linić (3,2 posto), Vesna Pusić (3,1 posto), Ruža Tomašić (2 posto) i don Ivan Grubišić (1,9 posto).

S druge strane, prvi na listi 'negativaca' je prvi potpredsjednik Vlade Čačić, koji je još prošli mjesec potisnuo Sanadera s vrha ljestvice. Čačića u kolovozu negativnim doživljava 28,3 posto građana, dok Sanadera na drugom mjestu drže glasovi 27,3 posto građana. Na trećem su mjestu 'svi političari' koji su negativan izbor 12,2 posto ispitanika. Vrlo je vidljiv porast negativnog doživljaja cjelokupne političke 'kaste' s prošlomjesečnih 9,6 posto. Zanimljiv je podatak da Tomislava Karamarka po prvi put nakon izbora za predsjednika HDZ-a više građana doživljava negativno nego njegovog konkurenta Zorana Milanovića.

Karamarko je najnegativniji za 6,4 posto građana, a Milanović 5,7 posto. Također, Karamarko je, prema istraživanju Cro Demoskopa, negativniji čak i od Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor, koje negativnima doživljava 3,9 posto, odnosno 2,1 posto ispitanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!