OSOBNO ĆE SE POTRUDITI

Kosor obećala rješavanje prijevoza učenika

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2009 16:03
  • Objavljeno 23.09.2009 u 15:56
Dragovan

Dragovan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas autoprijevoznike da pokušaju smanjiti cijene prijevoza za srednjoškolce, a obećala je i da će se osobno truditi da se riješi problem visokih cijena prijevoza srednjoškolaca u Slavoniji i Baranji.

Premijerka je to rekla tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, kada ju je SDP-ovac Igor Dragovan upitao 'dijeli li stav ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kojega ne zanimaju nepodnošljivo visoke cijene prijevoza, jer je riječ o privatnim tvrtkama'.

Dragovan je podsjetio da učenici u Slavoniji i Baranji za prijevoz do škole mjesečno moraju izdvojiti između 900 i 1.200 kuna, što dovodi u pitanje njihovo školovanje.

'Suglasna sam da je problem prijevoza djece, pogotovu u ratom opustošenim krajevima, veliki problem Vlade i Sabora, ali i lokalne samouprave', odgovorila je Kosor.

Podsjetila je da je Hrvatska u ekonomskoj krizi, zbog čega je vlada morala odustati od projekta besplatnih udžbenika, ali da je osigurala novac za udžbenike i prijevoz učenika iz socijalno ugroženih i obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

'Sigurna sam da ministar Fuchs nije bio ciničan, niti je odricao ulogu vlade. Našli smo se u situaciji da moramo moliti jedinice lokalne samouprave da pomognu koliko mogu', kazala je Kosor.

Ocijenivši da bi prijevoz mogao postati nepremostiva prepreka za siromašnije školarce, Kosor je pozvala autoprijevoznike da pomognu koliko mogu te obećala da će se osobno truditi da se taj problem riješi.

Goran Beus Richembergh (HNS) premijerku je upitao što će poduzeti kako bi stala na kraj ciljanom izdavanju nekvalitetnih udžbenika, kojim su izdavači nastojali izvući što više novca od države dok su udžbenici bili besplatni.

Kosor je podsjetila da je pri kraju izrada novog zakona o udžbenicima, koji bi trebao propisati da udžbenici moraju trajati najmanje četiri godine.
Na tvrdnju Beusa Richembergha da se 'pod prešutnim pristankom Ministarstva obrazovanja u školama događaju koruptivni procesi', Kosor je zastupnika pozvala da saznanja o korupciji proslijedi nadležnim tijelima.

'Ministarstvo prešutno odobrava korupciju u školama, jer vlada nema novca za opremanje škola', uzvratio joj je Beus Richembergh, koji tvrdi da izdavači opremaju škole kako bi se odlučile za njihove udžbenike.

Na pitanje Ingrid Antičević-Marinović (SDP) 'kada će se vlada skinuti s grbače građana, koji ne mogu nositi taj teret', Kosor je uzvratila da je riječ o vladi koja je dobila potporu u parlamentu i koja 'radi u iznimno teškim uvjetima'. Na prigovore SDP-ove zastupnice da se vlada pretvorila u 'haračlije' te da građani sve teže podnose teret novih poreza, Kosor je podsjetila da je od tzv. kriznog poreza oslobođeno gotovo milijun i pol zaposlenih i umirovljenika s primanjima manjim od 3.000 kuna.

Naglasila je da nitko u vladi nije očekivao pljesak za uvođenje novog poreza, ali da bi bez njega u pitanje došla pravovremena isplata plaća i mirovina korisnicima državnog proračuna.

Kosor je ocijenila i da je nekorektno prozivati sadašnju vladu za smanjivanje plaća i standarda. Podsjetila je da je SDP-ova vlada značajno smanjila plaće korisnika državnog proračuna, rodiljne naknade i braniteljska prava te da je neisplatom prava po kolektivnim ugovorima svojim nasljednicima u Banskim dvorima ostavila dug od čak šest milijardi kuna duga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi