PODSJETNIK NA ISKUSTVO

Kosor: Hrvatska mora biti solidarna s migrantima

23.06.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Hrvatska mora pokazati solidarnost kad su u pitanju migranti i vanjska politika se mora više angažirati, upozorila je nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor gostujući u emisiji Novi dan na N1 televiziji

'Hrvatska zna što je to zbrinjavati prognane i izbjegle. Kroz Hrvatsku je prošlo milijun ljudi bez doma i to smo bez ičije pomoći sami riješili. Moramo pokazati solidarnost i vanjska se politika mora više angažirati. Moramo napraviti čvrsti plan i predstaviti ga', kazala je Kosor na N1 televiziji upitana kako se Hrvatska snašla po pitanju odnosa prema migrantima. U četvrtak se, naime očekuje novi sastanak članica Unije oko kvota za prihvat migranata, a Hrvatska bi trebala primiti 747 osoba.

S obzirom na to da se bliže parlamentarni izbori te da po mnogima izgledna pobjeda desne koalicije odnosno HDZ-a i koalicijskih partnera, Kosor je upitana i kako vidi Hrvatsku 2016. te hoće li se do treće godišnjjice ulaska u Uniju konačno razgovarati o pomacima na bolje? 'Kad god izbori bili - svašta je moguće. Očito se okupljaju dva velika bloka, ali problemi i dalje bujaju. Voljela bih kada bi ojačali neki koji ne spadaju u ta dva bloka i koji bi onda mogli diktirati neke promjene. Nitko ne kaže što su to strukturne reforme, a i diže mi se kosa na glavi od te riječi - reforme', kazala je Kosor.

Što se, pak tiče, izjave srbijanskog ministra Aleksandara Vulina, koji je Alojzija Stepinca nazvao ustaškim vikarom, a Kosor reagirala na svom Twitter profilu, osvrnula se na njegove riječi u emisiji, kazavši: 'On ili bilo koji drugi političar mora paziti što govori, ali Vulin je i inače poznat po tome da govori ono što se Vučić ne usudi. Zaista ima retoriku koja nije primjerena europskom političaru. Kada to stavite u kontekst da se srpska Vlada nikada nije ogradila od Šešeljevih izjava, onda shvaćate da to ne vodi u dobrosusjedske odnose. Ovo je pouka. Na takve stvari treba reagirati i detektirati o čemu se to zapravo radi'.