IZVJEŠĆE POKAZALO

Korupcija košta EU 120 milijardi eura godišnje!

03.02.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Raširenost korupcije u Europi 'ostavlja bez daha', a to košta gospodarstvo EU-a 120 milijardi eura na godinu, stoji u izvješću Europske unije o korupciji u svih 28 zemalja članica Unije i mjerama koje vlade poduzimaju protiv te pojave, prenosi BBC

U članku objavljenom u švedskom Goeteborgs-Postena daily povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem koja je u ponedjeljak predstavila prvo izvješće o korupciji u svih 28 zemalja članica Europske unije i mjerama koje vlade poduzimaju protiv te pojave rekla je kako korupcija nagriza povjerenje u demokraciju i crpi sredstva iz gospodarstva EU-a, prenosi BBC.

'Raširenost ovog problema u Europi ostavlja bez daha, iako je Švedska među zemljama s najnižom korupcijom', navodi Malmstroem.

Komisija kaže da je to prvi put da su izradili takav izvještaj te da također daju preporuke kako se boriti protiv korupcije.

Nacionalne vlade, a ne institucije EU-a su uglavnom odgovorne za borbu protiv korupcije u EU-u.

Malmstroem je rekla kako su u nekim zemljama postupci javne nabave bili osjetljivi na prijevaru, dok je u drugima financiranje stranaka bilo glavni problem. U nekim su zemljama bolesnici morali davati mito kako bi dobili odgovarajuću medicinsku skrb.

EU studija uključuje dva glavna ispitivanja javnog mnijenja, koja pokazuju da tri četvrtine građana EU-a smatraju da je korupcija raširena u njihovoj zemlji.

Organizirane kriminalne skupine stvorile su sofisticirane mreže diljem Europe, a Europol tvrdi da ih postoji najmanje tri tisuće.

Bugarska, Rumunjska i Italija plodno su tlo za bande organiziranog kriminala u EU-u, ali zločini 'bijelih ovratnika' su bolest mnogih zemalja EU-a.

Što se tiče Hrvatske, u izvješću se navodi da je posljednjih godina poduzela znatne napore kako bi poboljšala okvir protiv korupcije, ali pritom više pozornosti stavlja na kažnjavanje nego na prevenciju.

Izvješće u cijelosti možete pogledati ovdje