KIĆENJE TUĐIM PERJEM

'Korumpirani lupeži umišljaju da su Obama'

11.11.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Sve češće povlačenje paralela između hrvatskih predsjedničkih kandidata i američkog predsjednika Baracka Obame navelo nas je da zamolimo politologe i političke analitičare da nam komentiraju tu pomodnost. Politolog Anđelko Milardović kaže da bi netko, kako bi se usporedio s nekim drugim, tome trebao bi mu biti barem do uha. 'Naši predsjednički kandidati ne bi mogli voditi ni nogometni klub Lećevica, a oni si umišljaju da su Tito, Brežnjevi i Obame', kaže Milardović

'Naši predsjednički kandidati su ton s inherentnom slikom, a tu sliku konstruiraju mediji i PR agencije i nije u redu', smatra Anđelko Milardović dodajući da njihove kampanje nemaju sadržaja jer biračima ne nude ništa. Za svaki posao na svijetu treba imati kvalifikaciju, kaže on, osim za predsjednika države u Hrvatskoj. 'Zbog toga se za predsjednika kandidiraju ratni profiteri, korumpirane osobe i lupeži, ljudi kojima je etička dimenzija na zadnjem mjestu. Na taj način oni obezvređuju instituciju predsjednika države', objašnjava politolog u razgovoru za tportal.

On se pita kako se dokazano korumpirane osobe mogu kandidirati za predsjednika, a da to ne ostavi traga na reputaciju Hrvatske na međunarodnoj sceni. 'Takva osoba će se naći u talačkoj situaciji. Tajne službe moćnih država imaju više podataka o tim ljudima nego se misli da imaju, te će ih držati na uzici. Takvi likovi potpuno trivijaliziraju instituciju predsjednika. Od trenutka kada postane predsjednik, ta osoba više ne predstavlja sebe, nego cijelu državu koju će onda međunarodna zajednica percipirati kao lopovsku i korumpiranu', mišljenja je Milardović.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je Obama je uveo jednu jedinu veliku inovaciju u predsjedničku kampanju, a to je inovativno financiranje.

'Obama je iskoristio internet i sakupljao male iznose od stanovništva i sitnog i malog poduzetništva za razliku od republikanaca i Hillary Clinton na predizborima koje je sponzorirao krupni kapital. Obama je pronašao potpuno drugu nišu i zbog toga je njegova predsjednička pozicija drukčija nego je bila kod njegovih prethodnika', navodi on.

Zbog toga, priča dalje, on na sebi nema pritisak krupnog kapitala koji bi utjecao na njegove odluke te je moćniji predsjednik, nego su bili njegovi prethodnici i upravo zbog toga je mogao provesti zdravstvenu reformu. 'Nijedan hrvatski kandidat to nije ni pokušao učiniti, a po logici obujma veliku kampanju kod nas ne bi ni bilo moguće financirati na taj način', kaže Genero. Dodavši da je prema njegovom mišljenju karta koja igra na neku sličnost u imidžu šuplja priča.

On smatra kad su u pitanju kampanje uvijek na neki način te stvari ponavljaju.

'Tako je 2000. godine na parlamentarnim izborima kopirana kampanja Rock the vote Billa Clintona kojega su promovirali Stonesi, dok su uz trećesiječanjsku koaliciju bili Parni valjak, Majke i Let3', zaključio je on. Europska ljevica, kaže, često uzima obrazac američkih demokrata kada su jaki. To što je Vidošević kopirao Obamu, prema njegovom mišljenju, nije čudno jer on sebe ne smatra desničarom već liberalom, a američki demokrati su također liberalna stranka, a ne stranka kakve u Europi predstavljaju ljevice.