agencija upozorava

'Korištenje dronova u zoni protupožarnih zrakoplova ugrožava sigurnost'

14.07.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga, poručuju u priopćenju iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo

Upozoravaju se operatori i udaljeni piloti bespilotnih zrakoplova da je da je odredbom Uredbe koja uređuje letačke operacije dronova na području EU izričito zabranjeno izvoditi letačke operacije dronova blizu i unutar područja u kojima je u tijeku hitna intervencija, poput gašenja požara, potražnih aktivnosti i slično, ako za to ne dobiju dopuštenje predmetnih službi za hitne intervencije, poručuju iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo u priopćenju kojega potpisuje glasnogovornik Eduard Šoštarić.

Navodi se kako neodgovorno i protupravno ponašanje operatora i udaljenih pilota dronova može onemogućiti izvođenje i prouzročiti obustavu hitne intervencije, te tako ugroziti živote i imovinu na tlu.

Korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga. Pilotske posade će obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

U priopćenju pozivaju medije na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u tijeku hitne intervencije, a koje su učinjene dronovima.

  • +11
Požar kod Grebaštice Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Na taj način će pomoći obeshrabrivanju neodgovornih operatora i udaljenih pilota dronova za snimanjem ovakvih sadržaja.', poručuju iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.