VIŠESTRUKA SUKLADNOST

Korisnike poljoprivrednih potpora strože će nadzirati svi inspektori

12.03.2012 u 16:49

Bionic
Reading

Poljoprivrednici koji žele ostvariti pravo na potpore u poljoprivredi u ovoj godini do 15. svibnja moraju podnijeti zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Uvodi se novi sustav usklađen s potporama u Europskoj uniji i moguće je kašnjenje do krajnjeg roka 11. lipnja, ali uz umanjenja sredstava

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika održanoj u Osijeku u organizaciji Delegacije Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR). Okupilo se preko stotinu poljoprivrednika i stručnjaka te domaći i inozemni predavači.

Poljoprivrednici zahtjeve za potporama podnose ispunjavajući obrazac isključivo putem sistema Agronet, na web stranici APPRRR (www.apprrr.hr). Za razliku od ranijeg sistema državnih poticaja u poljoprivredi, novi oblik obuhvaća dvije skupine potpora, izravna plaćanja i potpore za mjere ruralnog razvoja. Pod izravnim plaćanjima podrazumijevaju se potpore slične dosadašnjim poticajima.

Mjere ruralnog razvoja potiču poljoprivredu kao djelatnost koja sudjeluje u zaštiti prirode i okoliša, očuvanju tradicijskog krajolika i javnih dobrobiti od toga, a što poljoprivrednik ne može naplatiti na tržištu.

Novi oblici potpora dio su sustava višestruke sukladnosti, koji obuhvaća pravila, obaveze i mjere koje poljoprivrednik mora poduzimati i kojih se mora pridržavati kako bi ostvario i zadržao pravo na puni iznos potpora. Mislav Šatović iz APPRRR-a objasnio je da će rad poljoprivrednika nakon primitka potpora nadzirati sve inspekcije, od zaštite okoliša i prirode do sanitarne i vodopravne.

'Kada se utvrdi kršenje propisa slijedi umanjenje iznosa potpore u postocima, ovisno o učestalosti, ozbiljnosti prekršaja i slično', rekao je Šatović.

Na primjer, na nekoj oranici inspektor će uočiti spaljivanje žetvenih ostataka ili pepeo od spaljivanja i (ako nije bilo izričiti naredbe za spaljivanje) sastaviti zapisnik u kojem će predložiti umanjenje potpora poljoprivredniku u određenom postotku (pet, 15 ili više posto). Taj postotak odnosi se na ukupno ostvarene potpore za cijelo gospodarstvo te godine, a ne samo za površinu na kojoj je prekršaj uočen.

'Imamo više načina kontrole. Administrativno, terenska kontrola i pregledom satelitskih snimaka', naglasio je Šatović.

Koncept višestruke sukladnosti ne donosi nove propise nego stvara okvir za kontrolu korisnika državnih potpora i zaštite okoliša i prirode, zaštitu zdravlja ljudi i životinja, dobrobiti životinja te provođenja mjera dobre poljoprivredne prakse.

Na konferencija su govorili i Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, Jan Ulrich, stručnjak za višestruku sukladnost iz Češke i Irene Kirchner iz Ministarstva infrastrukture i poljoprivrede iz Njemačke. Nakon osječkog skupa iste održati će se u utorak u Zagrebu (hotel Antunović), u srijedu u Opatiji (hotel '4 opatijska cvijeta') i u četvrtak u Splitu (hotel 'La Meridien Lav').