ERIK SOLHEIM

Jedan od čelnika UN-a odlazi zbog muljaža s putnim nalozima teškima pola milijuna dolara

22.11.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Nesavjesno trošenje proračunskog novca i malverzacije nisu samo 'odlike' naših političara, a da je tome tako, govori i najavljena ostavka direktora UN-ova Programa za životni okoliš i nekadašnjeg norveškog ministra zaštite okoliša Erika Solheima jer je na putovanja potrošio gotovo pola milijuna dolara

Nekontrolirani i nagomilani Solheimovi troškovi otkriveni su nedavno tijekom interne istrage kojom je utvrđeno kako je na putovanja potrošio gotovo 500.000 dolara te da za značajan dio njih ne postoji odgovarajuća dokumentacija.

Iako dolazi iz države koja je vrlo osjetljiva na trošenje proračunskog novca, Solheimu slične malverzacije nisu novost. Nedavno je optužen da je primao mito u obliku novca i tehničke robe od vojnog vrha šrilanskih Tamilskih tigrova, a jedno vrijeme radio je kao posebni savjetnik norveškog ministarstva vanjskih poslova zadužen za pregovore te vojno-političke organizacije s vladom u Colombu.

Dio norveških medija optužio je Solheima da je bio spona između Tamilskih tigrova i norveških trgovaca oružjem, a nedavno je objavljena i snimka zapovjednika te skupine tijekom posjeta obučnom središtu norveških specijalaca, gdje su upoznati s najnovijim naoružanjem. Solheim, ali i norveške vlasti, tu snimku nisu nikad demantirali.

U međuvremenu je jedan od najtiražnijih norveških listova, Aftenposten, objavio kako je Solheim pomagao čelnicima Tamilskih tigrova u dobivanju norveškog azila, a sada već bivši dužnosnik UN-a taj je čin pokušao opravdati dugom norveškom tradicijom pomaganja migrantima.

Solheim je, inače, obavljao visoku funkciju u UN-u od srpnja 2016. godine, na nju je stigao s mjesta norveškog ministra za životni okoliš, a jedno vrijeme vodio je i norveško ministarstvo međunarodnog razvoja.

Njegovu ostavku na mjesto direktora UNEP-a prihvatio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, a Solheim se s funkcije službeno povlači danas (četvrtak). Dužnost privremenog šefa agencije će preuzeti Solheimov zamjenik Joyce Msuya iz Tanzanije, sve dok prvi čovjek Ujedinjenih naroda na imenuje novog direktora.