JURAS JUNIOR

Konzulov sin prijetio smrću i pljačkao, a nije u pritvoru

31.12.2008 u 11:55

Bionic
Reading

Daj lovu, daj lovu!, tražio je od blagajnice u trgovini Konzum u Maksimiru naoružani liječnik Ante Juras (39), bivši pripadnik Oružanih snaga i sin Josipa Jurasa, bivšeg HDZ-ova ministra i zamjenika ministra Gojka Šuška, a danas hrvatskog konzula u BiH

ZAGREB - No tog dana, 16. prosinca, Juras mlađi nije imao sreće: blagajna u trgovini se zaglavila, on je pobjegao, a prodavačica je zapamtila broj registracije njegova automobila i prijavila ga policiji. Kasnije toga dana Juras je uhićen. Trinaest dana nakon njegova uhićenja Jutarnji list otkrio je da Ante Juras slobodno šeće Zagrebom: snimljen je kako s majkom obavlja kupnju u Konzumovoj trgovini, ali ne onoj koju je opljačkao, nego u blizini bolnice u Vrapču.

Nakon što je uhićen pa pušten, prijavio se, naime, u bolnicu u Vrapču, na odjel za liječenje od alkoholizma i ovisnosti, gdje boravi posljednjih dana. Riječ je o odjelu otvorenog tipa na kojem je bolesnicima dozvoljeno kretanje u krugu bolnice, ali ako žele izaći van, za to trebaju zatražiti dozvolu.

Nakon uhićenja Juras je priznao još četiri razbojstva, također pljačke trgovina, a u jednoj od njih je prodavačici prijetio smrću, doznaje Jutarnji. Iako počinitelje takvih razbojstava u pravilu pritvore u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja zločina, Jurasa je istražna sutkinja Županijskog suda pustila na slobodu. Zašto Županijsko državno tužiteljstvo nije odmah po uhićenju zatražilo pritvor za njega, nije poznato.

U ponedjeljak, poslije upita Županijskom tužiteljstvu zašto nije podnijelo zahtjev za pritvor, ono je promijenilo odluku i podnijelo taj zahtjev, no sud još nije odlučio.

'On je sve priznao. Rekao je da je ovisnik i mi smo ga pustili na slobodu. Čovjek se sada liječi. Pritvor nije kazna i ne znači da će biti određen ako ste počinili kazneno djelo', rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić

Iz ranijih “kupnji” s pištoljem ili nožem Juras je prije 13 dana izašao s ukupno 31.300 kuna, otkriva dalje glasnogovornik suda Devčić. 'U jednoj je opljačkao 2000 kuna, u drugoj 2500, a u trećoj čak 26.000 kuna. Nekad je imao pištolj, a nekad nož ili bodež. Jednom je ušao u trgovinu i prijetio prodavačici uz riječi: ‘Daj pare, ubit ću te!’ Dok joj je prijetio, iz rukava mu je virio nož ili neki bodež. Poslije je imao mali pištolj. U pravilu je pljačkao trgovine prehrane poput Konzuma, Prehrane i Žitnjaka', rekao je Devčić.

U Ministarstvu obrane potvrđuju da je Ante Juras bio njihov djelatnik od 2005. godine do nedavno, kada je otpušten iz službe. Po činu je bio vojnik.

Slavka Sakomana iz Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti pri KB-u Sestre milosrdnice iznenadio je podatak da osobi koja je počinila takva kaznena djela nije određen pritvor. Rasplet događaja u slučaju Ante Jurasa iznenadio je i odvjetnika Veljka Miljevića. ' Apsolutno stoji zakonska osnova za određivanje pritvora, i to zato jer postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela', rekao je Miljević.

“Budući da dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Eva Šokić nije predložila zadržavanje, od nje je zatraženo pisano izvješće, nakon kojeg će biti odlučeno o njezinoj odgovornosti”, priopćio je Jutarnjem Dražen Jelenić, v. d. županijskog državnog odvjetnika.