AKTIVISTI PROTIV HORVATINČIĆA

Kontejnerima zabarikadirali Varšavsku

05.02.2010 u 19:06

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad najavili su danas nastavak akcije radi obrane Varšavske ulice u Zagrebu - gdje Hoto grupa Tome Horvatinčića namjerava izgraditi ulaz u podzemnu garažu i tako, kako tvrde, uništiti pješačku zonu - te pozvali na prosvjed 10. veljače u 18 sati u Varšavsku ulicu.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izvijestio je na konferenciji za novinare u Varšavskoj da su aktivisti jutros u četiri sata postavili dva kontejnera i počeli čuvati ulicu, što će i nastaviti. Podsjetio je da danas istječe rok za žalbe stanara na rješenje koje je grad Zagreb izdao prije dva tjedna za radove u pješačkoj zoni u Varšavskoj.

Ministarstvo zaštite okoliša na te žalbe mora odgovoriti i - tek kad se posljednja žalba riješi - mogu početi radovi, rekao je Tomašević. Izjavio je da imaju dozvolu od policije za javno okupljanje, a gradu su poslali zahtjev za dozvole za postavljanje kontejnera, ali nisu čekali njihov odgovor, nego su ih postavili. Objasnio je da će kontejneri biti info-točke gdje će građani dobivati informacije o prosvjednim aktivnostima te im ostavljati kontakte.

Komunalni redar utvrdio je da je riječ o komunalnom prekršaju te se okupljenim aktivistima u Varšavskoj prijetilo slanjem interventne policije, koja je trebala ukloniti njih stotinjak, ali to se ipak nije dogodilo, rekao je Tomašević.

Podsjetio je da su jučer od zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i Gradske skupštine zatražili da zaustave radove u Varšavskoj jer je jedan projekt Hoto grupe dobio dozvolu grada i zvao se 'Cvjetni prolaz', a sada se realizira potpuno drugi projekt – 'Cvjetni'.


Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je kako vjeruju da se taj projekt može zaustaviti, može se i mijenjati, a bude li ih se ignoriralo ili sprječavalo drastičnim reakcijama, zasigurno će, ponovno nenasilno, znati odgovoriti. Najavio je da ne odustaju, a od svih mjerodavnih institucija tražit će da se zaustavi devastacija Varšavske jer je riječ 'o korumpiranome procesu u razvoju grada, a ne samo o specifičnom projektu'. Dodao je da od gradskih vlasti traže da se Generalni urbanistički plan (GUP), koji je izmijenjen kako bi se pogodovalo tom projektu, vrati na staro kako ni na drugim mjestima ne bi bilo sličnih projekata devastiranja donjogradske jezgre.

Novinarima su se obratili i stali u obranu Varšavske i povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, psihologinja Mirjana Krizmanić, sociologinja i ekonomistica Saša Poljanec-Borić, direktor Centra za ljudska prava Tin Gazivoda te glumica Urša Raukar.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić priopćio je danas popodne da je komunalno redarstvo utvrdilo da su aktivisti kontejnere postavili bespravno te je na licu mjesta izdano usmeno rješenje o njihovom uklanjanju, a slučaj je prijavljen i policiji. 'S obzirom na to da kontejneri nisu uklonjeni, to će učiniti Komunalno redarstvo o trošku počinitelja', navodi u priopćenju pročelnik Jelavić.

Hoto: Zauzeli su i uzurpirali javnu površinu

Hoto grupa priopćila je večeras kako su aktivisti 'Prava na grad' i 'Zelene akcije' svojom današnjom prosvjednom akcijom postavljanja dva kontejnera u Varšavskoj ulici 'zauzeli i uzurpirali javnu površinu' u toj ulici bez ijedne potrebne dozvole.
U priopćenju se izražava uvjerenje da će 'vladavina prava prevladati u odnosu na revolucionarne metode i zakon ulice'. Kao bi razjasnili nedoumice oko izgradnje ulazno - izlazne rampe u Varšavskoj ulici, Hoto grupa ističe kako je javni interes u projektu 'CVJETNI', kojim je omogućena izgradnja te rampe, zagrebačko Gradsko poglavarstvo utvrdilo u zakonom propisanom postupku.

On se, pak, temelji na obvezama investitora projekta, među kojima Hoto grupa ističe: bespovratno financiranje izgradnje energetskog kanala i transformatorske stanice i bespovratno financiranje plinskih instalacija za potrebe korisnika donjegradskog bloka.

Također, tu je bespovratno financiranje nove javne rasvjete u Varšavskoj ulici, bespovratno financiranje novouređenih zelenih površina u sklopu budućeg kompleksa u Varšavskoj ulici, bespovratno financiranje uređenja unutarnjih/dvorišnih fasada stambenih zgrada unutar bloka, sudjelovanje u troškovima uređenja vanjskih fasada stambenih zgrada unutar tog donjegradskog bloka te osiguranje prostora kulturne i javne namjene u sklopu budućeg trgovačkog centra.

Na temelju tog javnog interesa i uz obavezu poštivanja preuzetih obaveza, Hoto grupi je omogućena izgradnja ulazno - izlazne rampe u Varšavskoj ulici, koja će nakon izgradnje ostati intaktna pješačka zona, dodaje se u priopćenju.

Investitor navodi i da svoje aktivnosti poduzima samo na temelju odgovarajućih dozvola, te da im ne pada na pamet zauzimati javne površine Grada Zagreba bez ishodovanja odgovarajućih dozvola.

U priopćenju Hoto grupa također navodi kako su osobe, koji se samoproglašavaju kao tzv. branitelji javnih interesa, imale priliku spriječiti realizaciju tog projekta u postupku pred nadležnim drugostupanjskim tijelima, ali su svi njihovi navodi u zakonom propisanim postupcima odbijeni kao neosnovani.