NOVI MANDAT UPRAVE

Konfuzija oko Ine: Za koga je glasao Milanovićev prijatelj?

01.04.2015 u 13:52

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Ine na sjednici u utorak iznenađujuće je produljio mandat postojećoj Upravi koju čine: Zoltán Áldott kao predsjednik Uprave Ine te Niko Dalić, Gábor Horváth, Ivan Krešić, Davor Mayer i Péter Ratatics, za svega godinu dana, do 31. ožujka 2016. Iako je prema nekim izvorima i predsjednik Nadzornog odbora Siniša Petrović glasao za tu odluku, on u izjavi za tportal.hr tvrdi suprotno

Propašću odluke da se mandat Uprave ne produlji za četiri godine nanesen je velik udarac ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i njegovim ambicijama da zadrži utjecaj HNS-a u Upravi Ine preko članova sklonih toj stranci.

Nadzorni odbor Ine, koji broji devet članova, prvo je glasao o produljenju mandata postojećim članovima Uprave. Saznajemo da je ta odluka donesena jednoglasno. Potom se situacija malo zakuhala kada se trebalo glasati o duljini trajanja mandata nove-stare Uprave. Podsjećamo, za produljenje mandata tri hrvatska člana Uprave Ine, Nike Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera, dozvolu je dalo Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima pri DUUDI-ju u ime vlasnika.

Vlada je potom izdala priopćenje u kojem se navodi da bi oni u iduće četiri godine trebali predstavljati državu u Upravi naftne kompanije, a nije tajna to da MOL nema dobru suradnju s aktualnom hrvatskom Vladom i da ne bi žalio za garniturom koja predstavlja državu. Nezadovoljni prijedlogom da se Upravi ne produlji mandat za četiri godine, članovi Nadzornog odbora Maja Rilović, predstavnica sindikata, i Mladen Proštenik, navodno blizak HNS-u, demonstrativno su napustili sjednicu. Njihov odlazak nije mogao ništa promijeniti jer je Nadzornom odboru dovoljna natpolovična većina za donošenje pravovaljanih odluka.

Preostali članovi Nadzornog odbora, njih sedam, među kojima je navodno bio i predsjednik Siniša Petrović, pouzdanik predsjednika Vlade Zorana Milanovića, glasali su za odluku da se mandat Uprave produlji za godinu dana, saznajemo od dva neovisna izvora upoznata sa situacijom. Odluka Nadzornog odbora da se mandat Uprave produlji tek godinu dana, tvrdi naš izvor, prirodno je razmišljanje jer nam se bliže izbori, ali i pregovori koji se vode između vlasnika, Vlade i mađarskog MOL-a, o budućnosti kompanije.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović ima potpuno drugačiju priču. 'Glasanje oko produljenja mandata bilo je podijeljeno: četiri glasa za mandat od četiri godine i pet glasova, članova koje je imenovao MOL, protiv toga', kazao nam je Petrović. Također je naveo da su Rilovć i Proštenik izašli sa sjednice tek nakon glasanja o duljini trajanja mandata Uprave.