RUPE U ZAKONU

Konačno zatvoren Mijo Penić, vlasnik 'doma za umiranje'

16.12.2008 u 09:53

Bionic
Reading

Mijo Penić, kuhar Caritasova doma, optužen za silovanje retardirane djelatnice kuhinje doma te vlasnik ilegalnog doma za nemoćne osobe Plava kuća u Krašiću, konačno je završio u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu

Protiv njega je prošlog je tjedna podignut optužni prijedlog jer se sumnja da je u Plavoj kući sklapao sumnjive ugovore o doživotnom uzdržavanju s više osoba te pružao iste usluge za treće strane, piše Jutarnji.hr.

Penić, koji se često predstavljao kao medicinski tehničar, trebao bi ubrzo završiti na sudu i zbog pokušaja silovanja blago retardirane djelatnice kuhinje Caritasova doma 1997. godine.

Starački dom Plava kuća registrirao je prije tri godine kao ugostiteljski obrt, a u javnosti je nazivan domom za umiranje zbog nehumanih uvjeta u kojima starci žive.

Ministarstvo je u više navrata zatvaralo dom, a štićenike razmještalo po drugim domovima u sustavu socijalne skrbi. Kako bi nastavio s očito unosnim poslom, snalažljivi je Penić sa starcima počeo sklapati ugovore o doživotnom uzdržavanju te tako nadmudrio državu. No, posljednji posjet Državnog inspektorata ustvrdio je da se Penić ne bavi djelatnošću za koju je registriran.

Inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je posljednji pregled doma izvršila 10. prosinca, izvijestila je da nijedna od 10 osoba nije životno ugrožena te da ih nije potrebno smjestiti u bolnicu, a ministar Darko Milinović je rekao da nemaju ovlasti zatvoriti dom.