IZAŠLA IZ HDZ-A

Konačno i službeno: Grabar Kitarović je pobjednica izbora

Bionic
Reading

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je u Vili Prekrižje predsjednika DIP-a Branka Hrvatina koji joj je uručio službene rezultate izbora. Nakon kratkog sastanka Hrvatin je dao izjavu novinarima

'Evo to je odluka, naša konačna, kojom potvrđujemo Vaš izbor za predsjednicu Republike, čestitam!', rekao je Hrvatin izabranoj predsjednici te joj uručio rezultate. 'Hvala Vam, zadovoljstvo mi je primiti konačne rezultate', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatin je nakon sastanka novinarima objasnio da su izborni procesi uvijek završavali onako kako je dogovoreno s izabranim kandidatom. Podsjetio je da je rezultate uručio i bivšem predsjedniku Mesiću, a da je s predsjednikom Josipovićem dogovoreno da mu se rezultati uruče preko stožera.

'Ovo je jedan važan izborni postupak, možda najvažniji za RH gledajući političku scenu i to treba obilježiti na jedan dostojanstven način. Ovoga puta to se dogodilo na ovaj način i tu doista nema nikakve senzacije', odgovorio je Hrvatin na pitanje novinara zašto je došao osobno uručiti rezultate.

Rekao je da je razgovor s izabranom predsjednicom bio formalan uz čestitku te da će suradnja s njom biti kao i s ostalim predsjednicima do sada 'vrlo, vrlo rijetka'.    

Kolinda Grabar Kitarović napustila HDZ

Kolinda Grabar Kitarović je u utorak predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u.  'Kao izabrana predsjednica RH, u skladu sa člankom 96. Ustava RH, izvješćujem vas da sam dana 10. veljače 2015. godine podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u', stoji u pismu upućenom Leki.

U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike. U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, 'vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana'.