BJEGUNAC U NOVOJ DOMOVINI

Konačna odluka: BiH neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj

26.07.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja traži njegovo izručenje na temelju tjeralice Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, potvrdila je tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić a prenosi Dnevni avaz

Ranije ovog mjeseca Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz Dinama.

"Izvanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sutkinje za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića u Hrvatsku. Sukladno članku 45. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima 19. srpnja 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku", stojalo je u pisanom očitovanju suda.

Zdravko Mamić pred sudom u Sarajevu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Na ročištu održanom ranije ovog tjedna zastupnica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiočić konstatirala je kako Mamić ne može biti izručen s obzirom da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u studenom 2012. godine a kaznena djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog razdoblja te bi izručenje u njegovu slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno.