sve jači pritisak anivaksera

Komore socijalne skrbi osudile napad na liječnicu u Bjelovaru

16.12.2021 u 10:39

Bionic
Reading

Strukovne komore iz sustava socijalne skrbi u četvrtak su najoštrije osudile napad antivaksera na liječnicu u Bjelovaru te upozorile na sve veći pritisak na djelatnike u javnom sektoru, poticanje na nasilje i mržnju.

Strukovne komore u sustavu socijalne skrbi u priopćenju ističu da sustavno upozoravaju na sve češće nasilno ponašanje korisnika usluga prema svim djelatnicima u javnom sektoru, te očekuju primjerene reakcije od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva unutarnjih poslova.

Povod je antivakserski prosvjed ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru 9. prosinca na kojemu se vrijeđalo liječnicu zaposlenu u Zavodu. Dio prosvjednika je prijetio liječnici, unosio joj se u lice i pozivalo se na nasilje.

Komore izražavaju solidarnost sa svim djelatnicima u sustavu zdravstva i djelatnicama koje su napadnute samo zato što su radile svoj posao te daju punu podršku svim zaposlenicima u sustavu zdravstva.

Ukoliko se nasilnicima pošalje poruka da napad na službenu osobu može proći nekažnjeno, to može potaknuti nove oblike nasilja i na druge službene osobe. Komore upozoravaju i na odgovornost medija u stvaranju pritiska na djelatnike u javnom sektoru i na obavezu izbjegavanja svih vrsta komunikacije koji uznemiravaju i potiču na nasilje i mržnju.

Priopćenje potpisuje pet strukovnih komora - Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska komora socijalnih pedagoga, Hrvatska psihološka komora, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora i Hrvatska komora psihoterapeuta.

Napad na liječnicu proteklih je dana osudilo niz liječničkih udruga i političara, a  bjelovarska policija podnijela je optužni prijedlog protiv 42-godišnje žene za koju se smatra da je organizator neprijavljenog javnog skupa 9. prosinca ispred zgrade županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U vezi s prijetnjom 56-godišnjoj liječnici, policija navodi kako je objavom komentara u vezi s prosvjedom na internetskom portalu počinjeno kazneno djelo prijetnje za koje se kazneni progon pokreće na temelju njezina prijedloga. Nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela za koje se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti.