PRAVA 'IDILA' U SDP-u

Komadina se ispričao Leki na propuštanju Glavnog odbora

06.09.2014 u 14:51

  • +6

'9. Glavni odbor SDP-a'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Vladajući SDP danas je jednoglasno potvrdio Ivu Josipovića kao svog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore te su jednoglasno izabrali deset koordinatora izbornih jedinica. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da danas na Ibleru nije bilo disonantnih tonova. Možda zato što na sjednicu nije došao potpredsjednik stranke Zlatko Komadina?

Na Glavnom odboru SDP-a u subotu ujutro skupilo se 80-ak članova od stotinu. Nije se pojavio potpredsjednik stranke i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Navodno je na putu zbog obiteljskih obaveza.

Nakon gotovo tri sata rasprave, predsjednik Glavnog odbora stranke Josip Leko izašao je pred novinare sa zaključcima: 'Donijeli smo odluku da je sadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović kandidat SDP-a za predsjedničke izbore. Stranka će se angažirati u materijalnom i ljudskom, organizacijskom smislu. Imenovali smo koordinatore SDP-a u deset izbornih jedinica kako bi predsjednička kampanja bila potpuno organizirana kao potpora našem kandidatu.'

Pod točkom 'razno' rekao je da su izabrali novu predsjednicu Poslovnog odbora SDP-a Dragicu Zgrebec te novog člana ministra financija Borisa Lalovca. 'Sve odluke su donesene jednoglasno, nije bilo uopće disonantnih tonova ni u jednoj točki', rekao je Leko i na to 'zaradio' opasku novinara da su o svemu odlučili 'baš kao u pravoj partiji'. Leko je uzvratio: 'Na tu provokaciju mogu reći da je rasprava bila vrlo odgovorna i ljudi su zadovoljni što se na vrijeme odlučilo tko su koordinatori izbornih jedinica.'

Leko tvrdi da se o lošem rejtingu SDP-a danas nije razgovaralo, a nisu još ni odredili s kojim će iznosom sufinancirati Josipovićevu kampanju.

Upitan zašto nije došao Zlatko Komadina,
Leko je rekao da se potpredsjednik stranke ispričao. Čak je rekao da će novinarima pročitati njegovu SMS poruku u kojoj je najavio da neće doći, no ipak ju je izrecitirao napamet: 'Tebi, kao predsjedniku koji si me pozvao, ispričavam se jer nažalost ne mogu doći zbog obaveza', prepričao je Leko poruku.

Kako doznajemo, izabrani koordinatori izbornih jedinica su sljedeći:
1. izborna jedinica - Davor Bernardić, 2. izborna jedinica - Vedran Babić, 3. izborna jedinica - Mario Habek, 4. izborna jedinica - Domagoj Hajduković, 5. izborna jedinica - Zdravko Ronko, 6. izborna jedinica - Rajko Ostojić, 7. izborna jedinica - Damir Mateljan, 8. izborna jedinica - Željko Jovanović, 9. izborna jedinica - Ivan Klarin, 10. izborna jedinica - Darko Parić.

Inače, imenovanje koordinatora izbornnih jedinica prvi put se odvilo po novom ključu šefa stranke Zorana Milanovića koji smatra da koordinatori ne bi smjeli biti ministri, župani ili gradonačelnici. Tako Zlatko Komadina više nije koordinator osme izborne jedinice kao nekad, nego Željko Jovanović, inače jedan od rijetkih riječkih SDP-ovaca koji su se u nedavnoj aferi oko izbacivanja Slavka Linića priklonio Milanoviću.

Ovo je bila prva sjednica Glavnog odbora nakon proljeća, kada je stranka, s vrlo malom razlikom u broju glasova članova, izbacila Linića. Tada se SDP podijelio na one koji gotovo bezuvjetno stoje iza Milanovića i one koji su protiv njega. Neki članovi vrlo su otvoreno počeli govoriti o kvaliteti Milanovićeva vodstva. Tada je čak Komadina javno rekao da će se na sljedećim unutarstranačkim izborima kandidirati za šefa stranke. No, jasno je rekao i da želi pustiti Milanovića da za SDP odradi ovaj mandat do kraja. Njegov današnji izostanak s Glavnog odbora samo je potvrdio da Komadina ne želi godinu dana prije izbora dodatno kvariti rejting stranci i svraćati pozornost medija na svoje duboko neslaganje s premijerom Milanovićem.