brodogradilište

Komadina: 3. maju treba omogućiti međufinanciranje i završetak započetih brodova

20.05.2019 u 12:06

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je rekao kako iz te županije traže da se u 3. maju završe započeti brodovi, pogotovo brod za kanadskog naručitelja Algomu te da Vlada odobri njegovo međufinanciranje, kako bi se omogućila isplata plaća i nastavila proizvodnja

Komadina je to izjavio na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, istaknuvši da je o tome jutros razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

'Taj brod može proizvesti pozitivan učinak, zaposliti ljude, isplatiti plaće, ali je potrebno izvršiti međufinanciranje te očekujemo od Vlade da podupre taj način rješavanja, bez stečaja ili da se kroz stečaj zaposle ljudi i da se odradi proizvodnja te da se 3. maj, ako se to dogodi, pripremi za stečaj s preustrojem', Komadina je rekao da su još uvijek otvorene obje mogućnosti, da je 3. maj u specifičnoj situaciji, ali da je rješenje moguće, te da se, ako je rješenje moguće, mora i dogoditi.

'To je ono što očekujemo od Vlade, premijer je upoznat s time i očekujem pozitivnu reakciju, da se odobri završetak broda i međufinanciranje izgradnje tog broda, što bi dalo plaće zaposlenicima u 3. maju, smanjilo bi dug države po jamstvima i imalo bi pozitivan učinak na državni proračun', rekao je.

Komadina je najavio i da će biti osigurano dodatnih 600.000 kuna za fond solidarnosti za djecu čiji roditelji rade, ali ne primaju plaću, među kojima su djeca trećemajaca.

'Treba imati solidarnosti s onima koji su dosad uplaćivati i stvarali prihode gradovima, općinama, županiji i državi, na tom tragu sam se jutros čuo s premijerom', rekao je i dodao da je 'ovih dana u intenzivnoj prepisci s resornim ministarstvima u vezi s prijedlozima za rješavanje problema 3. maja'.

Pročelnik za financije Krešimir Parat najavio je prvi ovogodišnji rebalans županijskog proračuna, koji će biti povećan za 60,2 milijuna kuna ili za 6,7 posto, s početnih 894 milijuna kuna na 954,2 milijuna kuna.

Proračun se povećava zbog prijenosa sredstava iz prošle godine (40,9 milijuna kuna) te zbog povećanih prihoda i primitaka tekuće godine (19,3 milijuna kuna), kao što su primici od poreza na dohodak, a bit će povećana i rashodovna strana proračuna.