ODREĐENE NAKNADE

Koliko proračun može zaraditi od eksploatacije nafte i plina?

19.03.2014 u 18:26

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika kojom se propisuje način utvrđivanja, visina i omjer raspodjele naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, na konto koje će zaraditi ne samo državni proračun nego i lokalna i regionalna samouprava

Kako je predstavljajući uredbu kazao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, naknada za istraživanje i eksploataciju sastoji od ukupne novčane naknade i podjele količina pridobivenih ugljikovodika između investitora i države.

Ukupna novčana naknada sastoji se od šest pojedinačnih naknada, među kojima je i novčana naknada za pridobivene količine ugljikovodika. Ona je ujedno prihod državnog proračuna i iznosi 10 posto tržišne vrijednosti pridobivenih ugljikovodika.

Iznos te novčane naknade dijeli se na tri dijela, pri čemu 30 posto ide jedinici lokalne samouprave na čijem se području pridobivaju ugljikovodici, 20 posto jedinici regionalne samouprave, a 50 posto državnom proračunu.

Među šest novčanih naknada su i naknada za površinu odobrenog istražnog prostora, te naknada za površinu utvrđenog eksploatacijskog polja.  Obje se uplaćuju u proračun, s tim da naknada za površinu istražnog prostora iznosi 400 kuna/km2, dok naknada za površinu eksploatacijskog polja iznosi 4.000 kuna/km2.

Proračun bi trebao zaraditi i od novčane naknade za sklapanje ugovora između investitora i Vlade temeljem izdane dozvole, a ta  naknada ne može biti manja od 1.400.000 kuna.

Što se pak tiče dodatne novčane naknade za ostvarenu eksploataciju ugljikovodika, koja također potpada pod ukupnu novčanu naknadu, danas prihvaćena uredba propisuje i konkretne brojke. Tako se u slučaju eksploatacije nafte na početku pridobivanja mora isplatiti 1.400.000 kuna, kada količine dostignu 50.000 barela ponovno 1.400.000 kuna, te za svakih dodatnih 50.000 barela, sve do 200.000 barela, dodatnih 1.400.000 kuna.

Što se tiče eksploatacije plina, pri početku pridobivanja isplaćuje se u proračun 900.000 kuna, kad količine dosegnu 25.000 boe (op.a. Barrel of oil equivalent - barel ekvivalent nafte) još 900.000, te za svakih dodatnih 25.000 boe još 900.000 kuna.

Posljednja od šest naknada odnosi se na administrativne troškove, iznosi 600.000 kuna i obračunava se godišnje računajući od dana početka roka trajanja dozvole i ugovora, te se za svaku godinu povećava 4 posto. Ona je prihod Agencije za ugljikovodike.

Uredbom koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici se, osim za istraživanje i eksploataciju, određuju i naknade za skladištenje ugljikovodika u geološkim strukturama i trajno zbrinjavanje plinova u geološkim strukturama.

Uredba je bila preduvjet za raspisivanje natječaja za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranu, a on bi, najavio je danas Vrdoljak, trebao biti raspisan u prvom tjednu travnja.