DO KRAJA OŽUJKA PO STAROM

Koliko će nakon reza subvencija roditelji plaćati prijevoz učenicima? Ne znaju ni prijevoznici

11.03.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Financijska pljuska stigla je roditeljima srednjoškolske djece koja svakodnevno autobusom ili vlakom moraju putovati na nastavu u drugo mjesto. Prema Vladinom prijedlogu proračuna država im ne bi više sufinancirala 75 nego samo 50 posto mjesnog i međumjesnog prijevoza, dok bi socijalno ranjivim skupinama 'pokrili' cijeli iznos mjesečne karte. Odredilo bi se to prema cenzusu čiji kriteriji još nisu jasno definirani pa su u praksi još uvijek neprimjenjivi. Dok su roditelji takvim najavama šokirani, prijevoznici su zbunjeni, a lokalni dužnosnici pozivaju zastupnike da svojim amandmanima promijene takvu odluku

'Postojeća odluka važi do kraja ožujka, a za sada još ništa nije jasno, odnosno sve je otvoreno. Moramo sjesti s osnivačem naših škola za stol, a u našem slučaju je to županija, i razgovarati pa ćemo imati više informacija. Teško je bilo što reći kako će biti, kako funkcionirati, pogotovo s ovim imovinskim cenzusom', rekao je za tportal Robert Šimleša, direktor vukovarskog Čazmatransa koji već godinama na području Vukovarsko-srijemske županije prevozi srednjoškolce.

Po mjestima u autobusu, dodaje, osjeti se posljednjih godina i drastičan pad broja učenika, kako srednjoškolaca tako i osnovnoškolaca, što pripisuje sve manjem broju stanovnika u tom dijelu Hrvatske i masovnom iseljavanju.  

Kakav je to udarac za roditelje, javnosti je ilustrirao i varaždinski župan Predrag Štromar. Na području njegove županije roditelji 5439 srednjoškolaca koji svakodnevno na nastavu putuju autobusom ili vlakom, a od škole su udaljeni više od 41 kilometra, kartu bi od travnja plaćali 750, a od rujna 1.300 kuna, dok su za nju do sada izdvajali sto kuna, a ostali iznos je bio sufinanciran.   

Zbog takve računice, smatra on, mnogi će roditelji morati razmisliti hoće li djeci moći osigurati srednjoškolsko obrazovanje jer će svaki od roditelja čije dijete putuje iz udaljenih mjesta poput Trakošćana ili Vrbana za sljedeću školsku godinu morati otprilike naći 10.000 kuna.

'Za mnoge obitelji to je jednostavno neostvarivo', poručio je on.

Pozvao je i sve saborske zastupnike iz Varaždinske županije te sjevera Hrvatske da amandmanima na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna izmijene Vladinu odluku kojom je predviđeno smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca, a koji u školu putuju javnim prijevozom.

'Vratite ta sredstva jer ona nisu velika i ima mjesta gdje se to može nadomjestiti. Ako Vlada to neće predložiti, mi ćemo predložiti amandmane. Ima dosta saborskih zastupnika koji su glasali za premijera i za sporazum. Tu su i dva zastupnika iz naše županije, Robert Podolnjak (Most) i Radimir Čačić (Reformisti), koji su glasali za ovu vladu. Pozivam ih da svi podnesu amandmane i da promijene odnos prema našoj županiji', rekao je župan Štromar.

Koliko god se uspješno budu razradili kriteriji, cijenu ovakvog 'reza' i uštede, odnosno prijedloga da se proračunska sredstva za prijevoz s lanjskih 325 smanji na 231 milijun kuna, 'platit' će roditelji. Prema mišljenju Željka Stipića, prvog čovjeka Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod, prvo su utvrđena sredstva, u razradu kriterija će se tek krenuti 'umjesto da se išlo obrnutim putem'. Riječ je, zaključio je on, o dodatnom izvlačenju stotinjak milijuna kuna iz roditeljskih džepova. 

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava odgovaraju, pak, kako se dohodovni cenzus određuje u postotku od proračunske osnovice definirane Zakonom o izvršenju državnog proračuna.

'S obzirom na to da još nije donesen Državni proračun za 2016., nije poznata ni  proračunska osnovica za ovu godinu dok je za prošlu 2015. bila 3.326,00 kn. Problematika vezana uz određivanje dohodovnog cenzusa, a iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, veže se uz ostvarivanje prava na doplatak za djecu, koji se ostvaruje na temelju podnesenog zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, te se dohodovni cenzus uzima kao jedan od kriterija za ostvarivanje tog prava', odgovorili su na upit tportala iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dodajući kako je pitanje vezano uz imovinski cenzus u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih u čijoj je nadležnosti i predlaganje zakonodavstva kojim će se propisati kriteriji i regulirati problematika imovinskog cenzusa.