NAJAVA EPIDEMIOLOGA

Kolarić: Najranjiviju skupinu uskoro ćemo procijepiti s drugom dozom

25.01.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Zbog teškoća s isporukom cjepiva i pojave novih sojeva koronavirusa, sve nas zanima što će se događati idućih mjeseci. Iako nam se s pojavom cjepiva svjetlo na kraju pandemijskog tunela činilo vrlo blizu, sada nam se opet čini sve daljim

'Epidemiološka situacija u Hrvatskoj na sreću se poboljšava. Prije 6 tjedana smo bili na vrhu Europe po broju novozaraženih dnevno, mjere koji su uvedene krajem studenog su dale veliki rezultat. To nam daje razloga za zadovoljstvo, no sada imamo dva nova izazova - problemi s nabavkom cjepiva i novi sojevi koji nam ne daju mogućnost za popuštanje mjera ili za neku relaksaciju', izjavio je za Dnevnik HRT-a prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog, član Vladina znanstvenog savjeta.

  • +12
Putovanje u vrijeme koronavirusa Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Pfizer je popodne javio da će povećati isporuku, ali neće dostići onaj tempo koji smo planirali prije.

'Dobra vijest je da će u domovima za starije biti osigurano cjepivo kako bi oni koji su primili prvu dozu, mogli primiti i drugu. To nam je najranjivija skupina koju ćemo uskoro procijepiti i s drugom dozom cjepiva. Ti ljudi žive u 10 kvadrata od prošle godine, oni su najpogođenije ovom krizom, ne svi mi koji govorimo kako nam je teško. Dva tjedna nakon što prime svoju drugu dozu cjepivo, vjerujem da ćemo im omogućiti posjete i izlaske iz domova, što je velika stvar', poručio je Kolarić.