HASANBEGOVIĆ NA RUBU

Koje će posljedice u HDZ-u izazvati kandidatura Brune Esih?

23.03.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Dan nakon što je Bruna Esih objavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, ne stišavaju se reakcije. U HDZ-u službeno više ne žele ništa govoriti, ali očito prate da vide kako će se situacija dalje razvijati

Bruna Esih i nakon što je objavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba još uvijek je članica HDZ-ovog saborskog Kluba zastupnika. Do kada će to biti možda će biti poznatije nakon večerašnje sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.Naime, komentirajući jučer njenu kandidaturu šef Kluba Branko Bačić kazao je da će o tome biti govora na sjednici, a tema se možda baš otvori i večeras.

Sama Esih u izjavama medijima kazala je kako nema namjeru izlaziti iz kluba, a argument za ostanak može joj biti i situacija u kojoj se nalazi Hrvoje Zekanović. Naime, taj Hrastov zastupnik, koji je kao nezavisna Esih, također izabran na listi HDZ-a još uvijek je dio njihovog kluba, iako je najavio samostalan izlazak na izbore u Šibeniku.

I dok se pitanje članstva u klubu možda razriješi večeras, postavlja se pitanje i kakve će posljedice njena kandidatura imati na same zastupnike HDZ-a. Nije tajna da je Esih u jako dobrim odnosima s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, te su se odmah pojavile spekulacije da bi ga u slučaju kandidature mogla povući sa sobom.

'Ništa od toga. To su gluposti', samo je kratko za tportal kazao Hasanbegović kada smo ga upitali o spekulacijama da bi se eventualno mogao naći na njenoj listi za izbore ili čak i osnovati poseban saborski klub.

No gotovo je sigurno da Hasanbegović neće izbjegavati njeno društvo i na taj način joj davati neku neformalnu podršku. Dapače i sama Esih je najavila da na sutrašnju utakmicu protiv Ukrajine ide upravo sa Hasanbegovićem.

Kakve će posljedice njena kandidatura imati na stranku i postoji li bojazan da bi neke mogla povući sa sobom, u HDZ-u ne žele službeno komentirati. U neformalnim razgovorima kažu pak da će se neko kratko vrijeme 'dizati buka', no da konkretnog udruživanja snaga neće biti.

Šef HDZ-ovog kluba Bačić jučer je jasno rekao što će se dogoditi onim HDz-ovcima koji odluče otići na listu Brune Esih. 'Što se tiče eventualnih prelazaka na listu gospođe Esih, mislim da je tu jasan Statut HDZ-a, o tome nema dilema ni posebnih razloga elaborirati što Statut predviđa', kazao je jučer Bačić. Statut HDZ-a za takve poteze predviđa isključenje.

Stoga su neki u HDZ-u, u neformalnim razgovorima uvjereni da od nekih većih prelazaka na stranu Esih neće biti ništa. Hasanbegović će nekim svojim potezima sigurno testirati stranku, kažu nam, ali će vješto hodati po rubu. S druge strane, vrh HDZ-a neće zbog toga potezati neko pitanje sankcija ili isključenja iz bojazni da bi u tom slučaju Hasanbegović sa sobom mogao povući i još nekoliko zastupnika.