DEKOR FRANCUSKIH IZBORA

Koga će uništiti kamikaza Villepin

14.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Jedan od neizbježnih elemenata dekora svakih predsjedničkih izbora jest istupanje onih neočekivanih kandidata koje tako redovito prati latentni strah mainstream kandidata da će im netko od pridošlica preoteti glasove ili anketnu prednost

U slučaju francuskih izbora za novog predsjednika republike, zakazanih za travanj 2012, koji su već mjesecima u stanju povišene predizborne groznice, dogodio se upravo jedan neočekivani kandidat, no još se čeka službena najava veoma očekivanog kandidata.

U nedjelju navečer u središnjem dnevniku iskusni Dominique de Villepin najavio je i službeno svoju utrku na predsjedničko mjesto, dok se pretpostavlja da će aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy, koji već uvelike koristi državne govore za predizborna obraćanja, svoju kandidaturu obznaniti kao posljednji, negdje sredinom veljače.

Politička obećanja novopridošlice među kandidatima zasad nisu predmet ikakve relevantne debate, budući da su se svela na nekoliko patetičnih floskula o 'objedinjavanju svih Francuza'.

Zanimljivo će zapravo biti pratiti paralelnost dviju kandidatura, budući da se par Sarkozy-de Villepin uglavnom predstavlja kao klasične rivale.

Raskol među dvojicom ambicioznih političara nastao je 1995. godine, kada se Villepin mudro priklonio Jacquesu Chiracu što je mu osiguralo mjesto premijera, dok se Sarkozy priklonio drugom, neuspjelom kandidatu UMP-a Edouardu Balladuru.

No među njima postoji i niz veza, točnije (zasad nedokazana) upletenost u nekoliko visokoprofilnih afera. U slučaju Sarkozyja, tu je afera Karachi, vezana uz financiranje predsjedničke kampanje Balladura preko prodaje oružja Pakistanu i Saudijskoj Arabiji, dok je Villepin uspio izmaći iz niza afera, na čelu s najzvučnijom aferom Clearstream, nazvanoj po luksemburškoj banci preko koje je niz francuskih političara izbjegavalo plaćanje poreza, no zato ga se i dalje vezuje uz niz drugih, sumnjivih poslova koji su se obavljali diplomatskim kanalima.

Reakcije medija su uglavnom podozrive i nemali je broj onih koji njegovu kandidaturu pripisuju želji da se barem privremeno odmakne od škodljivih afera. Nouvel Observateur govori o 'hodniku smrti', potezu kamikaze i kandidatu zvučnog imena i imidža, no bez ikakve realne podrške, kako političke, tako i među biračima.

No stupanje novog lika na izbornu scenu, na kojoj po anketama zasad vodi kandidat socijalista François Hollande zanimljivo je prije svega kao efekt pomutnje u odnose među etabliranim kandidatima. Tako je Sarkozyjev UMP i službeno zatražio povlačenje kandidature Villepina, osiguravši mu tako barem zvučni ulazak u utrku. Časni izlazak je pak sasvim druga tema.