mario gusak

Kod Novske je poginuo iskusni strojovođa, prije nekoliko godina upozoravao je na probleme

10.09.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Tri osobe izgubile su život u strašnom sudaru vlakova u naselju Rajić između Novske i Okučana. Među njima je i strojovođa s 33 godine staža, gotovo pred mirovinom, Mario Gusak.

Gusak je u izjavi za Jutarnji list 2019. ukazao na probleme unutar Hrvatskih željeznica. Prepričao je kako su mu u vožnji znali otpadati dijelovi kočionog sustava. 'Bilo je poput bombe. Mislio sam da mi je netko nešto postavio pod lokomotivu. Cijela lokomotiva se izdignula s tračnica i tresnula natrag. Odmah sam zaustavio vlak i u šoku izišao iz lokomotive vidjeti što se dogodilo. Protrnuo sam! Tada sam shvatio što se moglo dogoditi', prepričao je tada Gusak što mu se dogodilo 2017.

Pregledom podvozja lokomotive vidio je da je otpao dio kočnog sustava. 'Sreća je što sam usporio. Da se to dogodilo pri brzini od 100 kilometara ili većoj, ili da se, ne daj Bože, dogodilo dok sam prelazio preko pragova prijelaza, vjerojatno bi čitav vlak odletio s pruge', pojasnio je tada.

Zbog ovih izjava Gusak se tada suočio i s problemima u tvrtki, koja je sve demantirala, piše Jutarnji list.

  • +2
Mario Gusak Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Podsjetimo, sinoć je kod Novske došlo do sudara teretnog i putničkog vlaka, točnije putnički je vlak naletio na teretni koji je stajao na pruzi. U željezničkoj nesreći poginule su tri osobe, dok ih je 12 ozlijeđeno. Agencija za istraživanje nesreća pokrenula je istragu koja bi trebala pojasniti što se doista dogodilo.

  • +9
Željeznička nesreća iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Cropix