BIVŠI ČELNIK BELGIJSKE KATOLIČKE CRKVE

Kod kardinala tajni dokumenti o stravičnim zločinima

07.07.2010 u 13:10

Bionic
Reading

U skandalu koji bi mogao u potpunosti razoriti sliku Katoličke crkve u Belgiji, ali i šire, tamošnja se javnost pita što su u uredu kardinala Dannelsa radili povjerljivi dokazi tužiteljstva iz predmeta o zločinima električara Marca Dutrouxa. Podsjetimo, Dutroux je 2004. osuđen na doživotni zatvor zbog otmice šest djevojčica i djevojaka od osam do 19 godina starosti, koje je u zatočeništvu u svojoj kući snimao u pornografskom izdanju, silovao, a četiri od njih i ubio

Policija je, naime, našla navedeni materijal u uredu kardinala Danneelsa u četvrtak, 24. lipnja, tijekom pretresa kardinalova stana i ureda Biskupske konferencije u Belgiji, a u sklopu akcije u kojoj policija traga za dokaze

o pedofiliji koja je djelo belgijskih katoličkih svećenika.

Kardinal Danneels je jučer svjedočio o tim saznanjima, ali i o šokantnom otkriću koje je ponovno uzburkalo duhove Belgijanaca. Naime, javnost je svojevremeno oštro osudila policiju zbog velikih propusta u istrazi protiv električara Marca Dutrouxa, a naročito kad se saznalo da je policija dva puta pretresala Dutrouxove kuće u kojoj su se nalazile zatočene djevojke i nije ih našla i spasila od zlostavljanja i smrti.

To je razlog više zašto sada istražni organi nastupaju tvrdo i bez previše razumijevanja prema kardinalu. Ne žele opet biti na meti golemog bijesa i ogorčenja belgijske javnosti, koja je 1996. organizirala marš od 300.000 građana protiv policije u Bruxellesu.

Dutroux je prije otkrića strašnih seksualnih zločina bio poznat policiji zbog krađa vozila, provala i drugih kriminalnih radnji. Ogorčenje Belgijanaca je doseglo vrhunac kad se saznalo da je majka Marca Dotrouxa pisala policiji u dva navrata, upozoravajući da joj sin dovlači djevojke u stan za nečasne radnje, što je policija ignorirala.

Istraga je pokazala da je Dutroux bio povezan s raznim ilegalnim europskim društvima za pedofiliju i sadizam, zbog čega je odmah postao najopasnija osoba u Belgiji. Policija do dana današnjega nije dovršila te istrage te se još uvijek ne zna dokud su sezale Dutrouxuove veze i s kim je sve bio povezan u kriminalu.

Sve to dovodi do velikih sumnji i rastućeg ogorčenja javnosti, ali i vlasti, koje se pitaju kakve veze imaju Belgijska katolička crkva i kardinal Danneels sa slučajem, odnosno kako su se i zašto povjerljivi materijali o slučaju Dutroux našli na tajnome mjestu u kardinalovom uredu.

Popularni Dannels, vodeći glas tzv. liberalnog krila Katoličke crkve u Europi i čovjek velikog povjerenja Svete Stolice, stvorio je Crkvi i Papi Benediktu XVI novu i gotovo nepremostivu barijeru, pa se analitičari pitaju dokad će se nastaviti pedofilske afere koje uništavaju ugled Katoličke crkve i samog Vatikana.

Dannels se zapetljao izjavama da je o nekim pedofilskim aferama belgijskih svećenika saznao nedavno, dok su neki svećenici poput franjevca Rika Devillea svjedočili da su kardinala o slučajevima pedofilije informirali čak prije petnaestak godina.

U svom priznanju Dutroux je kazao da je radio pod zaštitom jedne europske mreže pedofila, a policija smatra da je među njima bilo i svećenika, što bi moglo upućivati na vezu između kardinala Danneelsa i slučaja Dutroux.