SKANDAL U NJEMAČKOJ

Kod Jezuita zlostavljano 205 djece

27.05.2010 u 19:52

Bionic
Reading

Najmanje 205 djece bilo je zadnjih desetljeća žrtvama spolnog ili drukčijeg nasilja u njemačkim jezuitskim ustanovama, stoji u izvješću objavljenu u četvrtak

Za počinjenje tih djela osumnjičeno je oko 46 jezuitskih svećenika, laičkih profesora i učitelja, rekla je na konferenciji za novinare u Muenchenu Ursula Raue, odvjetnica koju je jezuitski red pozvao da istraži navode o zlostavljanju djece u svojim redovima.

Nekoliko je žrtava i svjedoka spolnog i drugog nasilja za ta djela optužilo 12 svećenika, među kojima je šest u međuvremenu umrlo. Sve ostale osumnjičenike optužila je samo jedna osoba, rekla je Raue.

Gotovo svi slučajevi su se dogodili toliko davno da je pokretanje sudskih postupaka gotovo nemoguće, rekla je odvjetnica, snažno kritizirajući jezuitski red jer su njihovi pripadnici, kako je istaknula, u mnogim slučajevima znali za zlostavljanje, ali nitko nije reagirao.

Njemačku potresa skandal sa zlostavljanjem djece u vjerskim ustanovama pošto je u siječnju otkriveno da su u jezuitskom kolegiju u Berlinu Canisius-Collegu 70-ih i 80-ih godina učenici bili izloženi sustavnu nasilju.