VJERA U HRVATSKI SUSTAV

Knezović šeće Zagrebom uz 8.000 kuna mirovine

23.10.2009 u 22:49

Bionic
Reading

Hrvatskom pravosuđu ne vjerujem - poručio je Branimir Glavaš, nakon što je pobjegao u BiH. Sličnu poruku je izrekao i ginekolog dr. Ognjen Šimić, koji je također iskoristio dvojno državljanstvo i pobjegao iz Hrvatske u BiH. Isto je, ali za pravosuđe BiH, sada izjavio Oliver Knezović, koji je oslobođen nakon što se predao u Zagrebu zbog sumnjičenja za ubojstvo sarajevskog navijača Vedrana Puljića

ZAGREB - 'Zadovoljan sam i sretan. Vjerovao sam u hrvatski pravni sustav, zato sam i pobjegao iz BiH', rekao je Oliver Knezović, nakon što je iznio obranu pred istražnim sucem Županijskog suda. Koliko će još trajati prebjezi osoba osumnjičenih za zločine iz jedne u drugu državu, nije poznato, ali ih je u zadnjih petnaestak godina bilo na desetke, piše Jutarnji list.

Političke i pravosudne volje za promjenu takvog stanja ima. Hrvatski odvjetnici i političari zgroženi su činjenicom da je Knezović na slobodi i većina ih se slaže da je krajnje vrijeme da države u regiji počnu s međusobnim izručivanjem osumnjičenih za zločine, ali s iznimkom ratnih zločina. Kako do toga neće doći tako skoro, svi se slažu da bi prebjeglim osobama država u kojoj se nalaze morala suditi brzo i objektivno.

700 milijuna kuna za mirovine HVO-a

Knezović prima 8.000 kuna mirovine kao bivšipripadnik HVO-a, tzv. Tutine Kažnjeničke bojne. Mirovinu muisplaćuje RH, što je definirano sporazumom iz 2006. Nije poznato čime je Knezović zaslužio takvu mirovinu. Josip Đakić,predsjednik Hvidre, na pitanje koje uvjete mora ispunjavati osoba da biprimala 8.000 kuna vojne mirovine, odgovara da mora imati čin pukovnikaili bojnika, 50 do 70 posto invalidnosti i 15 do 20 godina radnog stažaprije rata. No prilikom izračunavanja mirovine, dodao je, gleda se punoelemenata, te je to 'prava nauka' koju mogu objasniti samo u HZZO-u iHZMO-u.
Knezović (35) nije mogao imati ni dan staža prije rata, a nisu poznati njegov čin, stupanj invalidnosti te jeli jedan od 6.500 vojnika HVO-a koji su u sustavu mirovinskog osiguranjakao pripadnici HV-a. Javnost je šokirala činjenica da za mirovinepripadnika HVO-a dajemo osam puta više nego za škole. Ove je godine zanjih izdvojeno 700 milijuna kuna.

Do danas se, međutim, na prste jedne ruke mogu nabrojati slučajevi suđenja zločincima u državi u koju su pobjegli (Hrvatsku ili BiH). Ministar pravosuđa Ivan Šimonović je pak suzio mogućnost izručenja zločinaca samo na djela organiziranog kriminala, što je većina naših sugovornika okarakterizirala kao izrugivanje pravdi.

Šimonović je, istina, najavio sklapanje dvostranih sporazuma o izručenju u državama regije. O tim sporazumima, rekao je, Hrvatska pregovara s BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, no oni bi se, po riječima ministra, odnosili samo na djela organiziranog kriminala. Prema tome, kada bi taj sporazum stupio na snagu, niti Knezović niti dr. Šimić ne bi bili izručeni.

Odvjetnik Anto Nobilo protiv je takvog stava Ministarstva pravosuđa. 'Za izručenje sam osumnjičenih ili osuđenih za sve vrste zločina, ali s jednom ogradom. To su ratni zločini. Niti Šimić niti Knezović nisu optuženi za organizirani kriminal, a niti za ratni zločin, pa bi zato trebali biti izručeni. Nema veze što je Knezović bio u HVO-u i što je pozadina slučaja možda nacionalna i vjerska mržnja. Nema više rata i zato bi ga Hrvatska trebala izručiti. Glavaš je iznimka jer, iako mu je suđeno za ratni zločin, BiH bi ga trebala izručiti jer je on pobjegao pred izricanje presude. Dakle, sudski je proces već bio završen', smatra Nobilo.

Odvjetnik Čedo Prodanović ne vjeruje da će sporazum o izručivanju biti tako skoro potpisan. 'Knezovićeva izjava da vjeruje u pravosuđe Hrvatske je cinizam, ismijavanje ove države i lakrdija. Tko se sve šeće slobodno po državi, primjerice Glavaš, Jelavić, Knezović, Šimić, pa to je nevjerojatno! Ne vjerujem da će se tako skoro dogoditi izručivanje između Hrvatske i BiH, a još više sumnjam da će BiH dostaviti dokumentaciju Hrvatskoj i zatražiti progon. Tko sada sudi Glavašu u BiH, a tko Jelaviću u Hrvatskoj?', pita Prodanović.

Ivo Josipović, SDP-ov kandidat za predsjednika, iskorištavanje dvojnih državljanstava smatra izrugivanjem pravdi. 'Očito je da se kod nas institucija dvojnog državljanstva temeljito iskorištava. Države se time rugaju zakonu pravednosti i žrtvama svojih nedjela. Potpuno je opravdano da se zaključe sporazumi o izručivanju osumnjičenih zločinaca', smatra Josipović.

Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, odlučno je za izručivanje zločinaca među državama u regiji. 'Dosadašnja praksa neizručivanja je izrugivanje pravdi. Vjerujem da će takvi sporazumi među državama brzo biti potpisani', kaže Adlešič.