ELEMENTARNA NEPOGODA U SLAVONIJI

Klizište krenulo prema kućama!

01.06.2010 u 16:04

Bionic
Reading

Na cijelom području Brodsko-posavske županije poslijepodne je proglašena elementarna nepogoda zbog obilne kiše koja pada danima. Prema posljednjim informacijama Centra 112, aktivirano je klizište Košarevac u Slavonskom Brodu i zemlja je već došla do prvih kuća. Za sada još nema evakuacije stanovnika, ali su poduzete sve mjere pripreme za izmještanje stanovništva ako se za time ukaže potreba

'Klizište je aktivirano na više mjesta, pa je ugroženo nekoliko ulica. Za sada su na direktnom udaru tri useljene i jedna neuseljena kuća. Pripremamo hitnu evakuaciju obitelji s četvero djece iz jedne od kuća do kojih je već došla zemlja. Privremeno ćemo ih smjestiti u jedan od gradskih stanova, no problem je što kiša ne prestaje padati, pa će najvjerojatnije biti potrebe i za daljnjom evakuacijom stanovništva koje živi u blizini klizišta Košarevac', rekao je za tportal gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara

Bujice i lateralni kanali oko Slavonskoga Broda izlili su se u naselja i na neke ceste pa je na tom području sve kritičnije.


Vodostaj Save u Brodsko-posavskoj županiji iz sata u sat konstantno raste, pa je tako u 13 sati u Slavonskom Brodu izmjereno 415 cm, što je za 76 cm više nego jutros u osam sati.

Pogoršava se i stanje u Požeško-slavonskoj županiji, u kojoj ima oko 150 potoka bujičara, a najkritičnije je u Pleternici gdje se sastaju Orljava i Londža, čiji vodostaji konstantno rastu. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i zamjenik župana Davor Vlaović smatraju da se ni uz najbolju pripremu poplave nakon gotovo tjedan dana neprestanih kiša nisu mogle izbjeći.

'U posljednjih 50-ak godina nije zabilježen ovako visok vodostaj. Iako smo u suradnji s Hrvatskim vodama od 2005. godine do danas riješili gotovo sve bujičare, voda se slijeva s okolnih brda u lateralne kanale, na potezu od 20-ak kilometara, od Stupnika do Slavonskog Broda', rekao je za tportal gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Da konkretnog krivca za poplave u toj slavonskoj županiji, gdje se štete mjere u stotinama tisuća kuna, nema, slaže se i zamjenik župana Davor Vlaović

'Nemoguće je bilo spriječiti poplave, jer je na već natopljeno tlo palo 116 mm kiše u 24 sata. Kritično stanje je na mostovima i pružnim prijelazima, no važno je da nasip pod naletom vode nije popustio. Smatram da nema krivca za nastalo stanje, ali svakako je problem u tome što su na nekada nenaseljenom, sjevernom dijelu, uz sam kanal, u međuvremenu izgrađena stambena naselja, koja su u ovakvim situacijama poplavljena', rekao je Vlaović.

Poplavljeno i uništeno kuruzište u Osijeku

Brodsko-posavsku županiju danas je obišao i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić te direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, a u srijedu bi Slobodnicu, iz koje je zbog izlijevanja kanala Jelas evakuirano nekoliko obitelji, trebao obići i predsjednik RH Ivo Josipović.

'Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Na vrijeme koje nam ne ide na ruku, nažalost, ne možemo utjecati, ali je najvažnije što su sve relevantne institucije reagirale na vrijeme i što sve funkcionira na najvišoj razini', izjavio je Pankretić nakon sastanka u ispostavi Hrvatskih voda te je obećao pomoć države u sanaciji nastalih šteta na poljoprivrednim zemljištima i na gospodarskim i stambenim objektima.