OPASNOST OD VISOKOG NAPONA

Klizišta prijete rušenjem dalekovoda

04.06.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Na klizištu Košarevac, koje je prije tri dana zaprijetilo obiteljskim kućama u Slavonskom Brodu, u posljednji je trenutak izbjegnuta moguća tragedija. Bivši strojovođa HŽ-a i član Mjesnog odbora Brodsko Vinogorje, Josip Krajinović, sasvim je slučajno, obilazeći teren, zapazio da je brdo proklizalo i u neposrednoj blizini dvaju 110 kV dalekovoda kojima se napaja mreža Hrvatskih željeznica. Odmah je obaviještena Uprava HŽ-a te su alarmirani HŽ-ovi centri u Vinkovcima i Zagrebu

'Pregledavajući teren, na kojem su preko noći proradila nova klizišta, vidio sam da se brdo odronilo samo sedam-osam metara ispod stupa 110 kV dalekovoda... Kroz glavu mi je odmah prošlo kolika opasnost prijeti okolnim kućama te kakvu bi katastrofu izazvalo rušenje visokog dalekovoda čiji su vodovi pod visokim naponom od čak 110.000 volti. Budući da je situacija krajnje ozbiljna, jer se brdo doslovno preko noći na mjestima pomiče i po nekoliko metara, postoji realna opasnost da se uslijed klizanja zemlje ogromni dalekovod sruši. U tom bi slučaju došlo do katastrofe, jer bi visoki napon, dok sklopka ne izbaci, bio smrtonosan za sve koji bi se zatekli u krugu od 50-ak metara oko vodiča', pojašnjava Josip Krajinović, bivši strojovođa HŽ-a, a danas nadzornik vuče vlakova u Slavonskom Brodu, zahvaljujući čijoj je brzoj intervenciji izbjegnuta moguća tragedija.

U četvrtak je na području Brodskog Vinogorja bilo aktivno čak 10 klizišta koja prijete čitavim ulicama, dok su dva zaprijetila dalekovodima.

'Svjestan opasnosti koja prijeti, odmah sam obavijestio svoju kolegicu, inženjerku prometa u HŽ-u. Kada se i sama na licu mjesta uvjerila da se čitavo brdo neposredno ispod dalekovoda kliže, doslovno se uhvatila za glavu. Sve smo fotografirali, a fotodokumentacija s terena odmah je poslana Upravi HŽ-a. Na klizište su ubrzo stigle ekipe tehničara koji su odmah isključili napajanje dalekovoda', ispričao je Krajinović za tportal.

Budući da sporni dalekovodi, kako je istaknuo, napajaju mrežu Hrvatskih željeznica na dionici pruge od 60-ak kilometara, od Andrijevaca do Nove Gradiške, sve bi elektrolokomotive na tom dijelu pruge stale da odmah nije napravljen 'bajpas' te se mreža HŽ-a do daljnjeg napaja obilazno.

'Dalekovodi će zasigurno morati biti izmješteni s ovog nestabilnog terena, a krajnje je upitna i budućnost obiteljskih kuća u blizini klizišta. Velika je pogreška struke, odnosno onih koji su ljudima izdali građevinske dozvole da izgrade domove na ovom terenu, na čijem je dijelu klizanje zabilježeno i davno prije. Situacija je sada dramatična jer se čitavo brdo pomiče. Vjerojatno je da su se uslijed kiša aktivirale podzemne vode koje doslovno pomiču čitav teren, već i pri blagom nagibu od tek 15 stupnjeva, no stručno mišljenje o budućnosti ovog terena dat će geolozi. Klizišta koja su se pokrenula, a iz dana u dan ih je sve više, zasigurno će predstavljati dugoročan problem ovog dijela Slavonije. U ovakvim situacijama trebao bi reagirati čitav sustav i država, no iako su nam rekli da će premijerka Kosor za svog posjeta Slavonskom Brodu doći i ovdje, ipak se nije pojavila. Nažalost, političari dođu, slikaju se i odu, a unesrećeni ljudi ostaju', zaključio je Josip Krajinović