UKRAJINA PRED RATOM

Kličko traži opću mobilizaciju zbog 'ruske agresije', hitna sjednica UN-a

01.03.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Jedan od glavnih ukrajinskih političkih čelnika, nekadašnji boksački prvak Vitalij Kličko pozvao je na opću mobilizaciju zbog "ruske agresije" na Ukrajinu, prema priopćenju kojeg je prenio AFP.

"Parlament od vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga mora zatražiti proglašenje opće mobilizacije nakon početka ruske agresije na Ukrajinu", rekao je Kličko.

Gornji dom ruskog parlamenta ranije je, na zahtjev predsjednika Vladimira Putina, odobrio slanje ruskih vojnih snaga u Ukrajinu.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu hitnu sjednicu o krizi u Ukrajini nakon što je Rusija objavila planove o slanju oružanih snaga na Krim.

Diplomat iz Luxembourga, predsjedavajući 15-članog Vijeća tijekom ožujka rekao je kako je sjednica sazvana na zahtjev Velike Britanije. Vijeće je na sastanku održanom u petak raspravljalo o krizi na Krimu no nije donesena odluka ni o kakvoj formalnoj akciji, kako se očekivalo. Raspravljalo se o dubokim podjelama između SAD-a i ostalih zapadnih zemalja s jedne strane i Rusije koja na Krimu ima bazu svoje Crnomorske flote s druge strane.

Ukrajina je na jučerašnjem sastanku optužila Rusiju za protuzakonite vojne upade na ukrajinski teritorij, a SAD i europski zastupnici upozorili su Moskvu da povuče bilo koje nove vojne snage razmještene u susjednoj Ukrajini. No Rusi tvrde da su sva vojna razmještanja realizirana u skladu s dogovorom s Kijevom, a povezana su s održavanjem pomorske baze